Donáth Annát nemrég még zavarta, hogy idős férfiak összesúgtak mögötte

Donáth Anna Júlia, Momentum
Budapest, 2019. május 21. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselőjelöltje. Az Európai Unió tagállamaiban 2019. május 23. és 26. között európai parlamenti választásokat tartanak. Magyarországon május 26-án lesz a szavazás. MTI/Momentum
Vágólapra másolva!
Két hónappal ezelőtt még teljes mértékben elutasította a szexuális zaklatások minden válfaját Donáth Anna, azonban most, amikor lelkész édesapja, a volt szocialista parlamenti képviselő keveredett ilyen ügybe, hallgat. Egy alkalommal még arról is beszélt a momentumos politikus, hogy kifejezetten zavarja, ha idősödő politikusok összesúgnak mögötte, milyen jól néz ki.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi idők egyik legnagyobb botránya van kialakulóban, hiszen a 2010 előtti szocialista éra egyik szimbolikus alakját, Donáth László evangélikus lelkészt szexuális zaklatás miatt feljelentette az egyik szeretetotthon gondozottjának hozzátartozója. Mind később kiderült, a rendőrség nyomozást indított az ügyben. A volt szocialista képviselő a TV2 Tények szerint az intézmény egyik lakójának többször is szexuális ajánlatot tett, valamint megfogta a mellét és a nemi szervét is. Hiába kereste a sajtó a Momentum európai parlamenti képviselőjét, elnökségi tagját, felszívódott, mint a kámfor, és azóta sem került elő. Pedig nemrég még karakánul kiállt a szexuális zaklatások ellen.

Nem mindegy, ki a zaklató

Az európai választási kampány végén például arról beszélgetett Szél Bernadett független képviselővel Debrecenben, hogy hogyan viszonyulnak a férfiak egy női politikushoz és milyen hatást gyakorolt idehaza a #metoo. A fiatalon a politikába kerülő Donáthot akkor még zavarta, hogy az idősödő, tapasztalt politikusok összesúgtak mögötte, milyen jól néz ki, és ezt direkt a tudtára is adták.

mondta Donáth a két szemükkel zaklató, pimaszkodó férfiakról, akik tekintetükkel végigpásztázták, amikor megjelent köreikben. Az ifjú politikust az is mélységesen felháborította, hogy egy televíziós műsorba rendszerint nem a téma miatt, hanem azért hívták, mert fiatal nőként a nézők számára eladhatóbbnak tartották. Nem maradt ki a beszélgetésből a Me Too-kampány sem, amiről a momentumos politikusnak akkor még igencsak karakteres véleménye volt.

A Me Too-mozgalom azért fontos, mert rávilágított a szexuális zaklatás témájára.

- szögezte le az a politikus, akinek az édesapját éppen a napokban kapták elő egy molesztálási ügy miatt.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője. Forrás: MTI/Momentum

Donáth ennél is mélyebbre ásott a témában, aláhúzva, hogy nem lehet egyértelműen definiálni a zaklatást, mert annak határa minden embernél máshol van.

Onnantól kezdve, ha valaki a komfortzónámba belép, én erre azt mondom, hogy ez sok, a másik pedig erről nem vesz tudomást, az a zaklatás

- mutatta az irányt két hónappal ezelőtt a momentumos politikus. Ekkoriban még a szexista férfiakról is meg volt a véleménye, akiket szerinte simán ki lehet játszani. "Hogyan lehet kijátszani őket a saját eszközükkel? Hatalmas mosollyal, szépen csillogó szemekkel, nyugodtan, kedvesen elküldeni őket a vérbe, konkrét szakpolitikai álláspontokon keresztül" – magyarázta egy kis káromkodással megspékelve a dolgot.

Donáth László egy páros televízióinterjúban elmondta, hogy lányával szellemi és morális kérdésekben is sokszor ütköztek egymással, de becsülik egymást annyira, hogy a valóban fontos dolgokról kozmetikázás nélkül beszélgetnek.