Legalább két ellenzéki polgármesterjelölt lesz Erzsébetvárosban

Hunvald György, ítélethirdetés
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is bejelentette Hunvald György, hogy elindul polgármesterjelöltként az őszi önkormányzati választáson. Erzsébetvárosban ezzel minimum két ellenzéki kihívója lesz Vattamány Zsolt fideszes polgármesternek, de nem elképzelhetetlen, hogy ez a szám emelkedni fog. Tegnap számoltunk be róla, hogy az egyéni körzetekben is osztottan vághatnak neki az októbernek a kormányellenes erők, miután a baloldal kihagyta a Jobbikot az együttműködésből. 
Vágólapra másolva!

Nem hagyhatom cserben azokat, akik aláírásukkal támogattak, ezért hivatalosan bejelentem, hogy az őszi önkormányzati választásokon független polgármesterjelöltként indulok Erzsébetvárosban

- így jelentette be hétfő kora reggel közösségi oldalán Hunvald György, hogy startvonalhoz áll az őszi önkormányzati választáson a városvezetői székért. A városrészt egykoron vezető szocialista politikus lépése nem volt váratlan, hiszen a napokban egy Facebook-posztban jelezte, kilép pártjából, és már akkor sejtelmesen fogalmazott polgármester-jelöltségével kapcsolatban. A jogerősen börtönbüntetésre ítélt Hunvald azzal indokolta meg mostani döntését, hogy a "vele történtek után" szeretett volna rehabilitálódni. "Ez számomra azt jelenti, hogy bármilyen választáson elindulhassak jelöltként. Országgyűlési képviselőjelöltként, polgármesterjelöltként vagy önkormányzati képviselőjelöltként, ez tulajdonképpen mindegy" - fogalmazott az egykori polgármester, aki úgy látja, a választók csak ilyen formában tudnak "rehabilitálni egy meghurcolt politikust". Csakhogy elmondása szerint erre nem volt fogadókészség az ellenzéki pártok némelyikénél, akik meglátása szerint ezzel a politikai halálát akarták elfogadtatni vele.

Mint ismert, áprilisban az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselői előálltak a közös ellenzéki polgármesterjelöltek neveivel, azonban nem Hunvalddal kalkuláltak, aki sértődötten reagált a bejelentésre. "Április 6 mottója: Az nevet, aki utoljára nevet" - írta ki azonnal Facebook-falára a politikus ami után aktivistái aláírásokat kezdtek el gyűjteni neki a polgármester-jelöltségért. Az exszocialista politikus mostani bejegyzésében kifogásolta, hogy végül ötezren támogatták céljaiban, ami szerinte tekintélyt parancsoló szám, ugyanis számításai szerint mintegy 6500 voks kell a győzelemhez.

Hunvald György 1998-ban lett Erzsébetváros alpolgármestere, majd 2002-ben polgármester. Később lakáskiutalások kapcsán elkövetett hivatali visszaélésekben, magánokirat-hamisításban találta bűnösnek a Fővárosi Törvényszék, amely másfél év börtönnel sújtotta a volt városvezetőt is. Végül azért nem kellett a börtönbe visszamennie, mert a büntetését már letöltötte előzetes letartóztatásban.

Éppen tegnap foglalkoztunk az erzsébetvárosi ellenzék helyzetével, ami közel sem rózsás. Hunvald indulásával minimum két ellenzéki kihívója lesz Vattamány Zsolt fideszes polgármesternek, hiszen a baloldali pártok által támogatott, DK-s Nidermüller Péter is megcélozta a városvezetői széket. A Jobbik egyelőre nem állt be egyik ellenzéki politikus mögé sem, kérdés, állítanak-e saját jelöltet. Nem könnyíti meg az ellenzék helyzetét, hogy minden bizonnyal az ex-LMP-s Moldován László neve is szerepelni fog a szavazólapon októberben, a politikus ugyanis korábban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy megcélozza a városvezetői széket.

Az mindenesetre biztos, hogy a kormányellenes erők között nemcsak a polgármesterjelölti szinten, hanem az egyéni körzetekben sincs egység. Ugyanis szombaton nyilvánossá váltak az egyéni indulók, akik között nincs egyetlenegy jobbikos politikus sem: magyarán a baloldali pártok kihagyták a Jobbikot az együttműködésből, ami azt eredményezheti, hogy az antiszemita párt is saját jelöltekkel rukkolhat elő a körzetekben.

A Magyar Nemzet közben arról írt, hogy a Momentum Mozgalom a generátora az ellenzéki együttműködés szétverésének Zuglóban, a parlamenten kívüli párt a korábbi nyilvános vállalásával szemben arra törekszik, hogy Janicsák István popzenész személyében egy új, „független" polgármesterjelölttel szálljon ringbe az őszi önkormányzati választáson.