Lejárató szórólapokkal próbálja besározni egymást a ferencvárosi ellenzék

Vágólapra másolva!
Két hónappal az önkormányzati választás előtt továbbra sem csillapodnak a kedélyek a fővárosi ellenzéknél: míg Ferencvárosban lejárató szórólapokkal próbálják besározni egymást, addig Erzsébetvárosban piszkos háttéralku születhetett Gyurcsány Ferencék és a Jobbik között. 
Vágólapra másolva!

"Tudta? Baranyi Krisztina önkormányzati képviselő 2016-ban új ingatlant vásárolt magának a Duna Parti Álom-Lakópartban, a pesterzsébeti Duna-soron. Az ingatlant kifelejtette a vagyonnyilatkozatából és állítása szerint egyetlen millió forint önerővel rendelkezett. Ugye, nehezen hihető?" - ezek a sorok olvashatóak az "Ez Baranyi Krisztina igazi arca" elnevezésű, lejárató szándékkal készült kiadványban, amely a napokban ellepte Ferencváros utcáit.

Egymást mocskolják Ferencvárosban

Mint ismert, a ferencvárosi ellenzék végletesen megosztott, ugyanis az MSZP–DK–Jobbik támogatását maga mögött tudó korábbi LMP-s, jelenlegi momentumos Jancsó Andrea, illetve a Kétfarkú Kutya párt–LMP–Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt által preferált Baranyi Krisztina is bejelentkezett az ellenzék közös polgármesterjelöltjének. Mivel a két politikus között kibékíthetetlennek tűnő ellentétek mutatkoznak, ezért a helyi kormányellenes erők úgy döntöttek, előválasztással próbálják eldönteni, melyikük álljon startvonalhoz októberben. Csakhogy a politikusválogató szervezése közel sem ment zökkenőmentesen, hiszen azt az érintettek különbözőképpen képzelték el: Baranyi például kifejezetten szigorú feltételeket fogalmazott meg, amelyek a másik oldalnak elfogadhatatlanok. A nézetkülönbségek miatt egyszer már kitolták az előválasztás időpontját, azonban azóta sem látszik, hogyan lehetne összehozni azt, főleg a mostani szórólapos akció fényében. A történtekről Baranyi számolt be közösségi oldalán, mint kiderült, a tájékoztató anyagban olyan vádakat fogalmaztak meg vele szemben, minthogy

  • 2016-ban új ingatlant vásárolt a pesterzsébeti Duna-soron úgy, hogy mindössze egymillió forintos önerőt tüntetett fel,
  • miközben vagyonnyilatkozatában továbbra is szerepel egy 129 négyzetméteres ingatlan,
  • a szórólap készítői mindezt összefüggésbe hozták azzal, hogy férje "kiváló fizetésért" főosztályvezető az egyik minisztériumban, továbbá
  • Baranyi jó kapcsolatot ápol a fideszes Kupper Andrással.

A rózsaszín-kék színekkel operáló anyagból nem derül ki, ki annak a készítője, Baranyi azonban azt sejteti, hogy politikai ellenfelei próbálják meg őt lejáratni az előválasztási kampányban. "Ez tipikus fideszes tempó - de láttam már más pártnál is" - fogalmazott sejtelmesen az MSZP-DK párossal rossz viszonyt ápoló politikus.

Az eddig Jancsó Andrea pártját fogó ferencvárosi Momentum elhatárolódott a szórólap szellemiségétől és üzenetétől. "Mélységesen felháborít minket az ilyen viselkedés, ami a régi politika igazi ismérve!" - írták közösségi oldalukon. Jancsó Andrea, valamint a helyi MSZP és DK egyelőre nem reagált a történtekre.

Piszkos háttéralku a Jobbik és a DK között Erzsébetvárosban

Nemcsak Ferencvárosban, hanem Erzsébetvárosban is zajlanak az események az ellenzéki oldalon, igaz, teljesen más előjellel. Ahogy reggeli cikkünkben beszámoltunk róla, Hunvald György, a városrész egykori szocialista polgármestere is elindul a polgármesteri székért, ami azért problémás, mert az (baloldali) ellenzéknek volt már egy jelöltje, a DK-s Niedermüller Péter személyében. Azonban nemcsak a polgármesterjelölti szinten, hanem az egyéni körzetekben sem sikerült egységet kialakítania az erzsébetvárosi ellenzéknek. Szombaton ugyanis nyilvánossá vált az egyéni indulók névsora, amelyben egyetlenegy jobbikos politikus sem szerepelt. Elsőre úgy tűnt, hogy a baloldali pártok kigolyózták az antiszemita pártot az együttműködésből, hiszen nem adtak nekik induló helyeket, csakhogy cikkünk megjelenése után felröppent a pletyka, miszerint a VII. kerületben

piszkos háttéralku született Gyurcsány Ferencék és a Jobbik között.

"Egy háttér-megállapodás szerint a DK-s polgármester-jelölt kizárta ugyan a nyílt együttműködést a kerületi zsidóságra tekintettel, de a hírek szerint minden önkormányzati bizottságban lesz egy-egy jobbikos politikus" - olvasható a Profi Erzsébetvárosért nevű Facebook-oldalon, akik úgy tudják, hogy az október után felálló önkormányzati bizottságokban lesz jobbikos politikus. Magyarán cserébe azért, hogy nem indulnak el Nidermüller jelöltjeivel szemben, egy-egy bizottsági pozíciót fognak kapni.

A Profi Erzsébetvárosért nevű oldal szerint a titkos paktumról két lépcsőben fog kiderülni, hogy igaz: a Jobbik hamarosan bejelenti, hogy nem indulnak el az erzsébetvárosi körzetekben, majd október után politikusaik fel fognak bukkanni az önkormányzatban.

Ez azért is érdekes, mert a napokban Stummer János, a párt korábbi VII. kerületi elnöke még úgy fogadkozott, hogy nem állnak be az összefogásba, nem támogatják Niedermüllert. "Ezt meg sem kell magyaráznunk" - tette hozzá.