Hivatalosan is szétesett Erzsébetvárosban az ellenzék, a baloldal nem vette be a Jobbikot

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, montázs
Vágólapra másolva!
Erzsébetvárosban a balliberális oldal nem vette be az együttműködésbe a Jobbikot, így egészen biztosan nem lesz egység az egyéni körzetekben - ez derült ki Niedermüller Péter, a baloldal VII. kerületi polgármesterjelöltjének szombati posztjából. Ezzel a VII. kerületben is két részre szakadt az ellenzék, itt is borult a teljes körű összefogás terve. 
Vágólapra másolva!

"Összefogtunk! A DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP képviselői ma aláírták az ellenzéki pártok kerületi megállapodását" - jelentette be a DK-s Niedermüller Péter a közösségi oldalán a napokban. Csakhogy közel sem lehet felhőtlen az öröme: a névsorban van egy nagyon fontos hiányzó.

Kihagyták a Jobbikot, borult az összefogás

Július közepén nagycikkben foglalkoztunk az erzsébetvárosi ellenzék helyzetével, amely korántsem volt könnyű. Ugyanis az a nagyon súlyos, erkölcsi kérdéseket felvető dilemma feszítette szét őket, hogy össze lehet-e fogni hatalmi érdekek mentén az elismerten antiszemita Jobbikkal egy olyan kerületben, amely a magyarországi zsidó kulturális élet és hagyományok egyik fontos helyszíne. Az Európai Parlamentből a pesti városrészbe átevező Niedermüller azt az álláspontot képviselte, hogy nem lehet, vele szemben a Párbeszéd helyi önkormányzati képviselője, Szücs Balázs a teljes körű ellenzéki együttműködést preferálta. A nézetkülönbség a budapesti színtéren meglévő, Gyurcsány-Karácsony konfliktus egyik leágazását jelentette, a balliberális oldal két erős politikusának hadakozása Erzsébetvárosban csúcsosodott ki. Információink szerint annyira elmérgesedett a viszony a felek között az antiszemitavita miatt, hogy Karácsonyék még azt is kilátásba helyezték, kihátrálnak a DK-s politikus polgármester-jelöltsége mögül. Úgy látszik, végül sikerült elsimítani a korábbi nézeteltéréseiket, csakhogy ez azzal járt, hogy

több részre szakadt a VII. kerületi ellenzék, így itt sem lesz teljes körű összefogás.

Ugyanis miután a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott Niedermüller leszögezte, hogy megszületett a megállapodás az öt baloldali párt között az egyéni körzetekben is, újabb posztjában közzétette a helyben indulók névsorát, amelyben egyetlenegy jobbikos politikus sem szerepelt. Magyarán

a baloldal kihagyta a Jobbikot az együttműködésből,

ami egyben azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferencék akarata diadalmaskodott Karácsony Gergelyékkel szemben.

Háborgás és elkeseredettség

Portálunk úgy tudja, a döntés komoly felháborodást okozott az erzsébetvárosi Jobbiknál, akik így

az egyéni körzetekben külön jelöltekkel vághatnak neki

az őszi választásnak. Ezt látszik alátámasztani Stummer Jánosnak, az erzsébetvárosi Jobbik korábbi elnökének minapi nyilatkozata arról, hogy a VII. kerületben nem állnak be az összefogásba, nem támogatják Niedermüllert.

- tette hozzá. Mindenképpen érdekes ugyanakkor, hogy a nemrég még antiszemita szólamokat hangoztató Juhász Szabolcs, a párt egyetlen helyi képviselője egyre többször mutatkozik a VI. kerületi ellenzéki politikusok társaságában. Legutóbb arról posztolt, hogy Soproni Tamásnak, a Momentum terézvárosi polgármesterjelöltjének gyűjt aláírásokat az LMP-s Heltai László társaságában.

Nem könnyíti az ellenzék helyzetét, hogy minden bizonnyal az ex-LMP-s Moldován László, valamint a városrész korábbi szocialista vezetője, Hunvald György is elindul a városvezetői székért októberben.