Egykori kommunista besúgót támogat a Momentum

Vágólapra másolva!
Egykori III/III-as besúgót támogat a Momentum Terézvárosban. Erről ír szombati cikkében a Magyar Nemzet. Gaár Iván az ellenzék önkormányzati képviselőjelöltjeként indul a VI. kerületben, azonban ahogy arról az MN cikke beszámolt, nem ma került először kapcsolatba a politikával, hiszen az Utólag.com szerint Gaár a rendszerváltás előtt, 1988-ban önként jelentkezett III/III-as ügynöknek azzal, hogy szívesen fotózná az akkor megjelenő ellenzéki pártok politikusait. Gaár indításában a Momentum VI. kerületi polgármester-jelöltje, Soproni Tamás játszhatta a döntő szerepet, aki amiatt kényszerülhet magyarázkodásra, mivel annak ellenére, hogy a Momentum lakásokat akar "fideszesektől" visszavenni, kiderült, hogy a családja feltűnően olcsón jutott három terézvárosi ingatlanhoz a 90-es évek közepén. A három lakás jelenleg a cikk szerint akár 200-220 millió forintot is érhet.
Vágólapra másolva!

Gaár Iván a cikk szerint Dobos Ödön fedőnéven a BM III/III–4-a. alosztálynak dolgozott és az akkori SZDSZ közelébe férkőzött fotósként. Nagy Imre újratemetésén, 1989. június 16-án a szabad demokraták csoportjával együtt vett részt a Hősök terei ravatalozáson.

Feladata szerint fényképeket kellett készítenie a szónokokról, az ismertebb személyekről és az esetleges váratlan eseményekről.

Gaár Iván Forrás: Magyar Nemzet

Ugyanebben az évben augusztus 20-án is az SZDSZ rendezvényén dolgozott fotósként és feladata szerint a a résztvevőkről, a szónokokról, a rendezőkről, és az esetlegesen előforduló törvénysértő cselekedetek elkövetőiről kellett felvételeket készítenie.

A cikk szerint a VI. kerület polgármester-jelöltjeként induló Soproni Tamás lobbizhatta be az egykori besúgót és érhette el, hogy ellenzék közös jelöltjeként indítsák.

Soproni Tamás Forrás: Origo

Az ellenzéki összefogásban szereplő Momentum ártatlannak tűnő politikai imázsával nemcsak az általuk is támogatott besúgó áll ellentétben. A párt nemrégiben arról értekezett, hogy "fideszektől" akarnak lakásokat elvenni.

Ugyanakkor a Magyar Nemzet információi szerint épp Soproni Tamás családjának a tulajdonába került rendkívül kedvező áron két belvárosi ingatlan a kilencvenes években.

A Magyar Nemzet értesülései szerint 1994-ben a Terézvárosban található két Bajnok utcai – 92, illetve 72 négyzetméteres – ingatlant roppant kedvező áron vették meg a politikus szülei és az egyik nővére. Ráadásul az egyik ingatlan árát részletekben törleszthették, havonta valamivel több mint kétezer forintot kellett fizetniük. A harmadik ingatlan 1995-ben került a család érdekeltségébe.

A politikus családja igencsak jól járt a nem mindennapi adásvételekkel, hiszen a három lakás jelenleg 200-220 millió forintot érhet.

Az ingatlanügyleteket még abszurdabbá teszi az a tény, hogy a lakások egy önkormányzati rendelet révén kerülhettek Soproniék tulajdonába.

Soproni Tamás a Momentum alelnöke 2018. január 8-án az ATV-ben Forrás: Origo

A lap megkereste Soproni Tamást az üggyel kapcsolatban, aki azonnal rágalmazásról beszélt és bírósággal fenyegetőzött.