Minden diák ingyen kap tankönyvet 2020-tól a köznevelésben

tankönyv, iskola, könyv
Üllő, 2018. július 31. Diákok szállításra készítik elő a 2018/2019-es tanév tankkönyveit a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában 2018. július 31-én. Augusztus 1-jén indul a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, ahová az alaprendelések 12,5 millió tankönyve augusztus végéig érkezik meg. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára azt mondta, jövő szeptembertől a köznevelésben minden diák ingyen fogja kapni a tankönyveket. Rétvári Bence csütörtökön Üllőn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában tartott sajtótájékoztatót abból az alkalomból, hogy megkezdődött a tankönyvek és fejlesztő taneszközök szállítása az iskolákba.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence azt mondta, a következő napokban összesen

13 millió tankönyv fog megérkezni

csaknem négyezer helyszínre.

– mondta.

Az államtitkár szerint mára már az is látszik, hogy szívesen használják az iskolák az állami fejlesztésű tankönyveket, mivel a tavalyinál 500 ezerrel több ilyen könyvet rendeltek.

– mondta.

Rétvári Bence Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy több mint 900 tankönyv fejlesztése folyik, amivel olyan területeket akarnak lefedni, ahol eddig nem állt rendelkezésre megfelelő tankönyv.

– mondta.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy 2020-tól az állam fogja biztosítani a köznevelésben az elsőtől tizenkettedik osztályig, illetve a szakképzés rendszerében a tankönyveket, csökkentve ezzel is a családok terheit. Azt mondta, a kormány a tankönyvkiadás finanszírozását - gyártás, kiadás, fejlesztés, szállítás - is egyszerűsíti, és egyetlen költségvetés fejezeti sorra vonja össze, ami 14 milliárd forintos összevonást jelent 2020-tól.

Diákok szállításra készítik elő a 2018/2019-es tanév tankkönyveit a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában 2018. július 31-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy

az állami kiadású tankönyvek példányszáma mintegy 12 millió, míg a magánkiadóktól rendelt tankönyvek 1,9 milliós példányszámban készültek el.

A megrendelt könyvek július végéig meg is érkeztek a Kello raktáraiba, ahonnan most kezdődhet a kiszállításuk az iskolákhoz.

Az ügyvezető azt is mondta, amellett, hogy 500 ezerrel több könyvet rendeltek, mindez mégis 700 millió forinttal kevesebbe került az államnak és a családoknak.

- mondta Tőczik Zsolt.

A Kello vezetője kitért arra is, hogy naponta 200-250 iskolát érnek el részben saját, részben a Magyar Posta szállítóeszközeinek segítségével. Hozzátette, hogy augusztus végéig az összes iskola számára befejezik a tankönyvszállítást.