Orbán Viktor: Jó döntés volt Ursula von der Leyen támogatása

VON DER LEYEN, Ursula; ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2019. augusztus 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Jó döntés volt az ideológiai gerillákat távol tartani, és pragmatikus életösztönű vezetőket választani - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök az Ursula von der Leyennel Brüsszelben folytatott csütörtöki megbeszélését követően az M1 aktuális csatornának. Azokra a kérdésekre kell összpontosítani a migránskrízis megoldásakor, amiben egyetértés van a bevándorláspárti és bevándorlásellenes országok között - mondta a miniszterelnök. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság új elnökével kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott:

Orbán Viktor Ursula von der Leyent olyan politikusként jellemezte,

Ezek közé sorolta a gyermekek, a családok jövőjét és a biztonságot, de közös szándéknak nevezte egy közös európai haderő, hadiipar kifejlesztését is.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor elmondta, hogy egy jó hangulatú és eredményes megbeszélésen van túl a bizottság új elnökével. Személyesen most tárgyalt először Ursula von der Leyennel.

Különösen igaz ez a családokra, és úgy gondolkozik róluk, ahogyan itt mi Közép-Európában.

Pragmatizmus

A magyar kormányfő kijelentette,

Orbán Viktor ezt magyar érdeknek is nevezte, hiszen

A témákat illetően már egy háborgóbb vizeken vagyunk, de minden nehéz és kényes kérdés esetén pragmatikus megközelítésre számíthatunk - tette hozzá a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint világossá vált, hogy pragmatikus együttműködésre törekvő embereket sikerült pozícióba helyezni, és ezzel teljesültek a visegrádi négyek érdekei is.

Egyetértési pontok a migráció területén

- mutatott rá Orbán Viktor.

Azt várom, hogy a migrációról szóló viták értelmesebbek lesznek – mondta Orbán Viktor.

- tette hozzá a miniszterelnök.

Klímapolitikai célok: nincsenek tervek

Egy olyan bizottsági elnökről beszélünk, aki a gyerekei szemével látja a világot – mondta a kormányfő.

A gazdag országok könnyedén tehetnek súlyos kijelentéseket, de egy Magyarország méretű országban óvatosabbnak kell lenni, így 2030-ig el fogunk érni egy megfelelő szén-dioxid-kibocsátást - mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint mindez a magyar gazdaság átalakítását is megköveteli majd, aminek persze költségei vannak.

Egy olyan tervet kell összeállítanunk, amelyből kiderül, hogy ha 2050-re teljes szén-dioxid-mentességet akarunk, akkor ahhoz, hogyan lehet eljutni - tette hozzá.

- mondta Orbán Viktor.

Trócsányi Lászlót támogatja továbbra is a kormány

Szőrmentén került szóba a magyar uniós biztos neve, mert azért volt a találkozó, hogy a következő 5 év terveit megismerjük. Továbbra is ragaszkodunk Trócsányi László volt igazságügyi-miniszter jelöléséhez, mivel a magyar választóktól egyértelmű felhatalmazást kapott - mondta a kormányfő.

Hogy ezután mi történik, majd meglátjuk, de az észszerű megoldások elérésére ma nagyobb az esély, mint korábban vagy bármely más jelölt esetén lett volna - mondta zárásként a miniszterelnök.