Már szállítják is az olasz szemetet Hódmezővásárhelyre, Márki-Zay hallgat

Márki-Zay Péter
Hódmezővásárhely, 2018. március 19. Márki-Zay Péter (függyetlen) polgármester (j2) a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésének kezdete előtt a városháza dísztermében 2018. március 19-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Már el is kezdődött az olasz hulladék szállítása Hódmezővásárhelyre – írja a Promenad.hu az FCC Hódmezővásárhely Kft.-től kapott válaszukra hivatkozva. A cég azt is megerősítette a portálnak, hogy tájékoztatták a polgármesteri hivatalt a 12 ezer tonna külföldi szemét érkezéséről. A város polgármestere, Márki-Zay Péter azonban erről nem adott tájékoztatást a hódmezővásárhelyieknek.
Vágólapra másolva!

A Promenad.hu a Hódmezővásárhelyre érkező külföldi hulladékkal kapcsolatban kereste fel az FCC Hódmezővásárhely Kft.-t, akiktől azt a tájékoztatást kapták, hogy:

A cég hozzátette azt is, hogy gazdaságos működésük érdekében folyamatosan új üzleti lehetőségeket keresnek. A külföldi hulladék elhelyezése is ezt a célt szolgálja.

Márki-Zay Péter (független) polgármester Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A cég továbbá azt is megerősítette, hogy

kétfajta, Olaszországból származó hulladék elhelyezésére van engedélye a hódmezővásárhelyi hulladéklerakónak, 6-6 ezer tonna mennyiségben,

valamint további 20 ezer tonna beszállítására nyújtott be engedélyeket egy potenciális külföldi partner, ebben az esetben, mint fogalmaznak:

A külföldi hulladék beszállításának engedélyezését a beszállító cégnek kell először a saját hazájában, majd a magyar hatóságoknál kérelmezni - írják. A cég továbbá hozzáteszi, hogy a kérelmező ezt tudomásul vette, de új engedélykérelem benyújtására, új eljárás lefolytatásának kezdeményezésére megvan a lehetősége. Az FCC tájékozatta a portált arról is, hogy két, már engedélyezett hulladéktípusból (ipari termelésből származó előkevert hulladék) 6 ezer tonnájának beszállítására nem került sor, mivel a technikai feltételekben végül nem született megegyezés a beszállítóval.

Azonban 6 ezer tonna továbbiakban nem hasznosítható műanyag, kartonpapír, fa, textil és egyéb ipari gyártásból származó hulladék beszállítása már megkezdődött a hódmezővásárhelyi lerakóhelyre.