Beismerte a momentumos politikus, hogy amerikai érdekekért tüntettek

Vágólapra másolva!
"Ha bármilyen szabad intézményt támadnak, az nem liberális vagy konzervatív, hanem általános nemzeti ügy. Ez az amerikai értékekről szól" - ezt nyilatkozta Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja egy 2017-es lapinterjúban, miután ellenzéki szimpatizánsok többször is utcára vonultak a Soros-egyetem mellett Budapesten - írja a Pesti Srácok. Az amerikai-magyar, kettős állampolgárságú politikus megnyilvánulása ismét azt mutatja, minden bizonnyal külföldről mozgatják a Momentumot. 
Vágólapra másolva!

Mint emlékezetes, 2017 tavaszán utcai megmozdulásokat tartottak Soros budapesti egyeteme mellett, ahol hevességével és uszító stílusával kiemelkedett a szónokok közül egy Daniel T. Berg, vagyis Berg Dániel nevű fiatalember. Az azóta a Momentum elnökségi tagjává választott politikusnak ez volt az első nyilvános szerepvállalása, két hónappal később már is annak a hivatalos küldöttségnek lett a tagja, amely Washingtonban jelentett a magyar demokrácia "katasztrofális helyzetéről". A Pesti Srácok vette észre, hogy a történteket követően egy kifejezetten érdekes interjú jelent meg a Budapest Beacon nevű portálon, amelyben a politikus a "CEU elleni kormányzati hadjáratról, az azt követő tüntetéssorozatról és a washingtoni lobbizásról beszélt."

Amerikai értékek védelmében a Momentum?

Berg egy 2017-es interjúban kiemelte, hogy amerikaiként (!) nagyon fontosnak érezte, hogy "az üzenetet eljuttassuk Washingtonba". Ennek érdekében pedig szenátorokkal is találkozott, mivel meg akarta győzni a Demokrata Párt vezetőit is arról, hogy ez egy fontos ügy, nem csak egy kis távoli ország belügye. Ezután közölte, hogy ez az egész mizéria nem is a Soros-egyetemről, hanem az amerikai értékekről szól.

Elég sok emberrel találkoztunk, köztük külügyesekkel, kongresszusi tagokkal mind a Képviselőházból, mind a Szenátusból. Pelosi asszony (Nancy Pelosi, akkor az Egyesült Államok Képviselőháza demokrata képviselőcsoportjának vezetője) is volt olyan kedves, és fogadott bennünket. Több, mint egy órát beszélgettünk. A megbeszélések eredménye két határozattervezet lett, ami mindkét párt támogatását élvezi, és a Ház elé kerül. Az egyik a külföldi ügynöktörvénnyel, a külföldről támogatott civil szervezetek regisztrációjával foglalkozik, a másik pedig egy szélesebb, egyfajta esernyőhatározat, ami a demokratikus visszacsúszás trendjével és a magyar illiberalizmus térnyerésével foglalkozik." - fogalmazott.

Figyelemreméltó a beszélgetésnek az a mozzanata is, amikor azt mondta, hogy "vannak más kollégiumok, más amerikai oktatási intézmények is, melyeket érint a szabályozás, mint például a McDaniel College, és ezek ügyében megállapodásra jutottak a magyar kormány és Maryland állam képviselői." A Pesti Srácok értékelése szerint ezzel világos lett, hogy nem is csak a Soros-egyetemet érintette a szabályozás, felesleges volt "lex CEU-ként emlegetni" a jogszabály módosítását.

Berg Dániel, a Momentum magyar-amerikai állampolgárságú elnökségi tagja a Soros-egyetem melletti tüntetésen Forrás: Facebook

Az is kiderült, hogy a Momentumnak az Egyesült Államokban született politikusa miért érezte úgy, hogy kettős állampolgárként részt kell vegyen helyi ügyekben, olyanokban, melyek nemcsak a magyarországi magyarok, hanem az ő életét is érintik.

"Ehhez pedig tenni kell valamit: kimenni a tiltakozásokra, blogbejegyzést írni. Magyarország történelmileg is érdekes: itt fogadták el az első zsidótörvényt (a numerus clausus-t 1920-ban – a szerk.), de itt dőlt le a vasfüggöny is. Vagyis, ha elfogadjuk, hogy növekszik az illiberalizmus, a demokratikus visszacsúszás, akkor nagyon fontos, hogy a szemünket Magyarországon tartsuk, mert talán pont innen indul majd el a megoldás is ezekre a problémákra és kihívásokra."

Mindenesetre érdekes, hogy több más ellenzéki politikustársához hasonlóan úgy látja, külföldi segítséggel kell Magyarország elleni fellépést sürgetni.

Pesti Srácok korábbi cikkében arról írt, hogy Berg Dániel az egyik legrejtélyesebb alakja a Momentum elnökségének. Külföldön született, bár nem Kanadában, mint párja, Cseh Katalin, hanem New Yorkban. Az egyetlen elnökségi tag, akinek az életrajza sehol sem elérhető, sőt, a róla szóló Wikipédia-cikket is törölték. Amit lehet tudni: 2017-ben tért haza Magyarországra, a CEU-tüntetések miatt, néhány hónap múlva pedig már a Momentum elnökségi tagjává választották. Egy angol nyelvű interjúban elejtett félmondatában utalt arra, hogy újságíróként is dolgozott az Exberliner (volt berliniek) nevű lap munkatársa volt. Bergről úgy tartják párton belül, hogy feltűnően széles kapcsolati hálóval rendelkezik.