Lebuktak az ellenzéki politikusok: alig látják el a munkájukat

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. június 19. Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka, a párt elnöke felszólal a jövő évi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 19-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Számos ellenzéki képviselő mindössze néhány percet hallatta a hangját a parlamentben, közöttük Gyurcsány Ferenc is, aki mindössze 10-szer szólalt fel a tavalyi országgyűlési választás óta. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet frakciók szerinti felbontásban összegyűjtötte, hogy a tavaly áprilisi országgyűlési választás óta kik voltak a legaktívabb, illetve a leginaktívabb ellenzéki politikusok az Országgyűlésben.

A Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőcsoportjában

Gyurcsány Ferencnek volt a legkevesebb felszólalása a több mint egyéves időszakban.

Ezalatt a pártelnök-frakcióvezető mindösszesen tíz alkalommal szólalt fel, többnyire napirend előtt, és csak valamivel több, mint 86 percet beszélt. A legkevesebbet beszélő DK-s képviselő Oláh Lajos volt, aki 18-szor kért szót a Tisztelt Házban tavaly május óta, és mintegy 54 percig szónokolt összesen.

Ritka pillanatok egyike: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke felszólalt az Országgyűlésben Forrás: MTI/Kovács Attila

Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) frakcióvezetője, elnöke 19 alkalommal szólalt fel a vizsgált időszakban alig több, mint 122 percben. A legkevesebb felszólalással Tóbiás József volt MSZP-elnök rendelkezik: hét alkalommal beszélt, összesen 55 percet. A zuglói képviselő, Tóth Csaba tíz felszólalása 35 percig tartott. Nem vitte túlzásba Kunhalmi Ágnes sem, aki 19 alkalommal beszélt összesen valamivel több, mint egy órát.

A jobbikos Csányi Tamás mindössze kilencszer szólalt fel ebben a ciklusban, és összesen harminc percet beszélt, igaz, ő csak múlt év végén ült be a parlamentbe Staudt Gábor helyére. Gyüre Csaba tíz felszólalása alatt nem egészen 44 percet beszélt, Hegedűs Lórántné beszédei sem érték el a húszat, mindössze 17 alkalommal szónokolt.

Az ellenzéki pártok közül az LMP képviselői maradtak a legkevésbé szótlanok a munkahelyükön, hiszen a legkevesebbet felszólaló képviselőjük, Hohn Krisztina is 38 alkalommal beszélt.