Letartóztatták a Viking Sigyn ukrán kapitányát

Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épülete, 2019. július 31.
Hableány, katasztrófa, baleset, Budapest
Budapest, 2019. július 31. A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A bíróság elrendelte a Hableány katasztrófáját okozó hajó ukrán kapitányának letartóztatását. A Duna budapesti szakaszán 2019. május 29-én, az esti órákban történt halálos tömegszerencsétlenség ügyében a nyomozó hatóság előterjesztése alapján a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség tegnap indítványozta a letartóztatást. Tóth M. Gábor, a gyanúsított védője azt mondta, hogy fellebbeznek a döntés ellen. A végzés nem végleges.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség közleményében azt írta, hogy

a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekmények köre bővült,

vagyis a nyomozók már 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával és veszélyhelyzet előidézésével is meggyanúsították Jurij C.-t.

A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én Forrás: MTI/Mónus Márton

Emellett az ügyészség álláspontja szerint

a kényszerintézkedésnek több különös oka is fennáll,

és csak így biztosítható a kapitány jelenléte az eljárásban, valamint kizárólag így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása.

Tóth M. Gábor, a gyanúsított védője azt mondta, a bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélyére hivatkozva rendelte el védence letartóztatását 30 napra.

Azt is mondta,

hogy fellebbeznek a döntés ellen.

A fellebbezésről a Fővárosi Törvényszék fog dönteni.

Az ügyvéd kifogásolta, hogy a bíróság a letartóztatási okok között említette a gyanúsított felelősségelhárító magatartását, holott szerinte ez a bírósági hivatkozás meglehetősen idejétmúlt, meghaladott.

Az eljárás megnehezítésével mint letartóztatási okkal kapcsolatban az ügyvéd azt mondta, hogy ez megítélése szerint két hónappal az események után már nem jogszerű és nem is észszerű. A gyanúsított ugyanis heteken át szabadon közlekedhetett Budapesten, és megsemmisíthetett volna bizonyítékokat.

Forrás: MTI/Mónus Márton

A Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő nyomozási bíró ma döntött az ügyben.

Letartóztatták Jurij C.-t a 28 halálos áldozatot követelő, dunai hajóbaleset miatt.

Május 29-én 21.05 perckor a Hableány turistahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval, és mindössze 7 másodperc alatt elsüllyedt. A Hableányon 33 koreai turista és idegenvezető, valamint a kéttagú magyar személyzet utazott. Hét embert sikerült kimenteni közülük.

A kapitány korábban néhány napot már töltött előzetesben, de csak addig, amíg ki nem fizette az óvadékot. Ennek fejében elengedték. Hétfőn a Kúria az ügyészség kezdeményezésére kimondta, hogy az a határozat törvénysértő volt, az ukrán kapitányt valójában törvényesen nem lehet óvadék ellenében szabadon engedni.