Megint őrizetbe vették a Viking Sigyn ukrán kapitányát

hajóbaleset, hajó, Hableány, Viking hajó kapitányának szabadulása, 2019.06.13.
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette a rendőrség a Viking Sigyn ukrán kapitányát, miután a Kúria kimondta, hogy törvénysértő volt a szabadlábra helyezése - értesült az Origo. Információnkat a Fővárosi Főügyészség megerősítette. A rendőrség közleményt adott ki, amelyben azt írják, azonnal elkezdődött a férfi újabb kihallgatása.
Vágólapra másolva!

A Kúria mai ülésén mondta ki, hogy a bíróság törvényellenesen engedte ki a letartóztatásból Jurij Csaplinszkijt, az ukrán kapitányt. Nincs ugyanis magyarországi lakcíme, és ezt az óvadék nem helyettesítheti. A döntés közvetlenül nem érintette a kapitány szabadlábra helyezését, de a Kúria jelezte, az ügyészség újra kezdeményezheti a letartóztatást. Ez fog most megtörténni, ezért vette őrizetbe a rendőrség Jurij Csaplinszkijt.

A Hableány roncsa a Duna mélyén egy szonárképen június 4-én Forrás: Terrorelhárítási Központ

Május 29-én 21.05-kor a Margit hídnál ütközött össze a Viking Sigyn szállodahajó a Hableánnyal. A Viking valósággal maga alá gyűrte és áthajtott a Hableányon, amelyen harmincöten utaztak, köztük harminchárom dél-koreai turista, valamint a hajó magyar kapitánya és matróza is. A Hableány 7 másodperc alatt a víz alá süllyedt.

A balesetet hét ember élte túl, huszonheten meghaltak, egy embert még most is keresnek a hatóságok.

A Fővárosi Főügyészség megerősítette az Origónak azt az információját, miszerint

újra őrizetbe vették Jurij Csaplinszkijt, és megint kihallgatják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint ezúttal, a szakértők bevonásával zajló nyomozásban,

35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának megalapozott gyanújával

hallgatták ki gyanúsítottként a szállodahajó ukrán kapitányát.

Ez azt jelenti, hogy a rendőrség ma új gyanút közölt az ukrán kapitánnyal. Ez amúgy is lehetőséget adna arra, hogy újra kezdeményezzék az előzetes letartóztatást, így nem lehet tudni, hogy az őrizetbe vétel jogilag összefüggésben van-e a Kúria mai döntésével.