Nem vettek fel egyetemre? Lehet, hogy még jobban is jártál!

Vágólapra másolva!
Több tízezer fiatalt nem vettek fel a felsőoktatásba. Ám nekik sincs okuk feltétlenül keseregni, sőt: ha jól kihasználják az így nyert évet, elképzelhető, hogy még jobban is járnak, mint felvett társaik. A fiatalok számos lehetőség közül válogathatnak, a legpiacképesebb gyakorlati tudást adó programozó-tanfolyamokon pedig még az első, jól fizetett munkahelyig is elvezetik az embert.
Vágólapra másolva!

A ponthatárok minapi kihirdetése nem mindenkinek okozott euforikus örömöt: a több mint 112 ezer felvételizőből 78900 fiatalt vettek fel egyetemre vagy főiskolára, több mint harmincezren hoppon maradtak. Ugyanakkor ügyes választással ebből a helyzetből is előnyt lehet kovácsolni.

Nem kell kétségbe esni, ha az embert nem veszik fel a felsőoktatásba – mondta el lapunknak Salusinszky András, a felnőttképzéssel foglalkozó KOTK oktatási központ igazgatója. A szakértő szerint a felsőoktatásban való későbbi részvételt is megkönnyíti, ha a fiatal tanulás terén „kezd magával valamit”; a kétéves, ingyenes OKJ-képzések is egyfajta alternatívát kínálnak, és hasznos plusz tudást jelenthetnek, ahogy a nyelvtanfolyamok is életképes megoldást adhatnak. Az informatika területén igen keresettek a különféle képzések: a Salusinszky András által vezetett Külkereskedelmi Szakgimnáziumban is van műszaki informatika képzés, ami ugyancsak kétéves.

Piacképes, jól fizető hiányszakmák

Továbbá, maradva az IT területén, vannak olyan programozó tanfolyamok is, amelyek nem nappali rendszerűek, rövidebb ideig tartanak. Ezek, mint az igazgató mondta, ugyan nem adnak olyan átfogó tudást, mint egy kettő vagy többéves képzés, viszont gyakorlatibb, fókuszáltabb képzést kínálnak.

Nem véletlenül terjednek egyébként futótűzként az ilyen féléves, úgynevezett bootcamp-jellegű képzések az informatikaoktatás területén, hiszen mára már szinte közhellyé vált, hogy a magyar munkaerőpiacról több tízezer informatikus, zömmel programozó hiányzik. Ez a vállalatoknak sokszor rossz hír, a leendő programozóknak viszont kifejezetten jó: a HWSW idei felmérése szerint már a junior JAVA programozók kezdőfizetése is magasabb a magyar átlagfizetésnél. Erre a szintre hagyományos felsőoktatásban egy BA-szintű, hároméves képzés elvégzésével juthat el az ember, a cégeknek viszont sokkal égetőbben kell a friss munkaerő, és a megoldandó feladatok sem igényelnek sokszor akkora átfogó elméleti tudást, mint amit egy két-hároméves hagyományos képzésben kap az ember.

Problémából megoldás a Braining Hubnál

Sőt, van, amikor a cégek maguk mennek elébe a hiánynak, így tettek Laczkó Gáborék is a budapesti Braining Hubnál.

Forrás: Origo

Az oktatási központ anyavállalatánál, a piacon veteránnak számító Stylers fejlesztőcégnél ugyanis négy éve a saját bőrükön kezdték érezni, hogy egyre nehezebb programozókat találni. Ezért döntöttek úgy – a piacon a harmadik szereplőként megjelenve –, hogy fejlesztőket fognak képezni maguk és IT-partnereik számára. Nyilván egy ilyen bootcamp képzésben, mint a Braining Hub legnépszerűbb kurzusa, a féléves Junior Java képzés, nem fér bele az egyetemekre jellemző elméleti megközelítés, viszont szakmai-gyakorlati oldalon teljes értékű Junior Java szakemberek kerülnek ki a kezeik közül – mondta Laczkó Gábor.

Forrás: Origo

A Java azért is népszerű, tette hozzá, mert az IT-középvállalatoknál, de sok multinál is, ez az egyik leggyakrabban használt programnyelv, így a Java-programozókra a legnagyobb a piaci igény is. Hogy mennyire így van, azt a Braining Hub tekintélyes partnerlistája is mutatja: nemrég kötött velük Magyarországon kizárólagos képzési szerződést a Hewlett Packard Enterprise-zal, illetve egy ENSZ-tagszervezet is a közelmúltban kért vállalati képzést, de dolgoznak a Siemensnek, a Boschnak és a KPMG-nek is. Ilyenkor a vállalat számára optimálisra szabjuk a tanfolyamot – magyarázza a cégvezető. A képzéseinkre magánemberként eljutó hallgatókat pedig száz százalékban az iparban dolgozó, ott a piaci igényekkel napi szinten szembesülő szakemberek tanítják – tette hozzá.

Kis létszám, extra odafigyelés

Ez mindenképpen előny a hagyományos felsőoktatási képzésekkel szemben – mondja Czirják Zoltán Zoltán Java-oktató, aki a Braining Hub mellett egyébként a BME-n is tanított, így jó rálátása van mindkét rendszerre. Az egyetemen a tanterv kötött, merev, a tananyag sokszor elavult, a tanárok jelentős része pedig nem dolgozik az iparban – abban az iparban, amelyiknek elvileg éppen nekik kéne szakembereket képezniük. Így a tudás sokszor csak elméletben magas szintű. Nem mellesleg, egy programnyelvre, például a Java-ra csak fél év, azaz 28 tantermi óra jut, ami korántsem elég – teszi hozzá az oktató.

Az egyetemen még a gyakorlati órák is sokszor nagy létszámúak, a Braining Hubnál ezzel szemben a hat hónapos, 350 órás Junior Java képzésen általában 15 fősek a csoportok. Czirják Zoltán kiemeli: a Junior Java képzésen a Java alapverziója mellett – ameddig a felsőoktatásban a BA végéig szokás eljutni – itt a hat hónap alatt a vállalati verziót is tanítják a hallgatóknak, ami az egyetemen már egyébként a 4-5. év, azaz a mesterképzés része. S magukat a feladatokat is a munkahelyükről hozzák a tanárok, így a hallgatók mindig a legfrissebb ipari követelményekkel találkoznak. Továbbá az ilyen környezetben fontos tudás, a csapatmunka vagy a közös projektek működésének megismerése is része a képzésnek, amit hagyományosan gyakornokként vagy első munkahelyén tud felszedni az ember.

Végzett és éppen végzős hallgatókkal is beszéltünk, akik jellemzően pozitívan nyilatkoztak. Márton Balázs, aki másfél éve végezte el a Junior Java képzést, számos társával azóta a Loxon Solutionsnél dolgozik, az izgalmas projekteket és a jóval a magyar átlag feletti fizetést emelte ki. Most éppen banki szakértőknek készít egy értékbecsléseket kezelő alkalmazást. Mint mondja, a Junior képzésen megalapozott tudása igencsak piacképes: hetente kap LinkedInen állásajánlatot.

Könnyű elhelyezkedés, saját alkalmazásfejlesztés

Egy másik hallgató éppen most készül a záróvizsgára a féléves Junior Java képzés végén: Bence nem ugrott fejest egyből a Junior képzésbe, neki már egy új, alapozó kurzust is volt lehetősége kipróbálni, ahol egy hónap - összesen tíz alkalom - alatt kiderült, hogy neki való-e ez a pálya. A Java Starter Course és a Webfejlesztés Alapjai alapozó képzésekre egyébként a Braining Hub a felvételi ponthatárok kihirdetéséhez igazodva most augusztus 5-ig jelentős kedvezménnyel hirdetett felvételt.

Forrás: Origo

A Starter elvégzése után nem volt kérdés, hogy a Junior képzéssel folytatja, ami ugyancsak nem okozott neki csalódást. „A hallgatók tanulni akarnak, az oktatók pedig tanítani. Ez új élmény volt” – mondja Bence, aki fontosnak tartotta, hogy támogatásért élőben és online is bármikor fordulhattak az oktatókhoz, de egymást is sokat segítették. Bence ugyan nem dolgozott a képzés mellett, de számos hallgatótársa igen. Az eredetileg grafikus végzettségű Dánielnek ez külön jól jött, és bár nyilván kihívás volt, azt mondja, egy programnyelv nulláról való megtanulásáért, fél év nem nagy ár. Főleg, hogy a Braining Hub még első munkahelyükön elhelyezkedni is segít a hallgatóknak – teszi hozzá –, ami sokszor a legnehezebb lépés.

Czirják Zoltán oktató a mai startup-világra jellemző projekteket elősegítő műhelyként is tekint a tanfolyamra. Mint mondja, nem csak a munkakeresésben tud még segíteni a Braining Hub-os közösség, hanem a hallgatók jó ötleteinek megvalósításában is – elektromos autós honlaptól az online kaszinóig - amelyek közül nem egy piaci alapon is megállhatja a helyét. A programozás nem varázslat - de minden a Java Starter vagy a Webfejlesztés alapjai képzéssel kezdődik – teszi hozzá.

Természetesen az informatikának számos más ága is van, amelyhez hasonló képzések léteznek: a Ruander oktatóközpont például megkeresésünkre a szoftvertesztelő és informatikai rendszerüzemeltető képzéseiről beszélt, mint hiányszakmákat megcélzó kurzusokról, amelyek elvégzése után a fiatalok könnyen és gyorsan találnak munkalehetőséget is. Előbbi „folyamatos tanulást és nem kevés kreativitást” igényel, utóbbi pedig az egész IT világ működését lehetővé tévő rendszerek működtetésével ismerteti meg a tanulókat.

A kínálati paletta tehát széles, egy plusz IT-képzettség pedig nem csak akkor munkaerőpiaci aduász, ha a fiatal egyből munkába áll, hanem akkor is, ha a következő évben sikeresen felvételizik az egyetemre, főiskolára.