Nem kér Márki-Zayból a szolnoki ellenzék, ő mégis megint diktálni akar

Márki-Zay Péter
Hódmezővásárhely, 2018. március 19. Márki-Zay Péter (függyetlen) polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én. Balról Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetője. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Márki-Zay Péter a SzolnokMa szerkesztőségének megküldött hírlevelében ismét iránymutatást adott a szolnoki ellenzéknek - ez derült ki a portál pénteki cikkéből. Tette mindezt annak ellenére, hogy korábban ennek ellenkezőjére szólították fel őt a helyi kormányellenes erők. Úgy látszik, a hódmezővásárhelyi polgármestert nem érdeklik a kritikák, és továbbra is diktálni próbál.
Vágólapra másolva!

A hódmezővásárhelyi politikus írásában aláhúzta, hogy a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület, a Szolnoki Többség Egyesület, a Momentum és a Jobbik polgármester-jelöltjeként bemutatott Lukácsi Katalin ugyan mozgalmának elnökségi tagja, de nem az MMM jelöltje. Állápsontja szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom az ellenzék teljes összefogását sürgeti és maga Lukácsi is mindent megtesz azért, hogy egyetlen közös ellenzéki jelölt legyen Szolnokon. Ez ilyan szempontból több mint érdekes, hogy a helyi baloldali pártok már jó előre jelezték, a szocialista Radócz Zoltánt támogatják, és az ellenzék közös indulását jóval Lukácsi előtt jelentették be egy sajtótájékoztatón. Mindezek után Márki-Zay most arról írt, hogy a dillemmát a teljes összefogás érdekében

  • tárgyalásos megegyezéssel,
  • előválasztással vagy
  • egy reprezentatív kutatással

kellene feloldaniuk a helyi ellenzéki pártoknak. Miután ráindították Radóczra Lukácsit, a politikus úgy látja, hogy az érintettek semmilyen korábbi megállapodást nem rúgtak fel. "Sem a civil szervezetek, sem a Jobbik országos szervezete, sem a helyi tagsága, sem a Momentum soha nem fogadta el Radócz Zoltánt hiteles ellenzéki jelöltnek, ugyanúgy, ahogy a baloldali pártok sem fogadták el Lukácsi Katalin jelölését" - fogalmazott.

A SzolnokMA-nak megküldött gondolatmenetében arról is szót ejtett az országos politikai ambícióit letagadó politikus, hogy mozgalma 2022-re össze akar állítani egy kormánynévsort. Nagyon úgy néz ki, hogy a hódmezővásárhelyi városvezető nemcsak a szolnokiak belügyébe avatkozik bele.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az újabb kívülről érkező nyomásgyakorlás azért is érdekes, mert a napokban a helyi DK-t, MSZP-t, Jobbikot és LMP-t magába tömörítő Szolnoki Többség elnevezésű szervezet közleményben tiltakozott Lukácsi indítása, és Márki-Zaynak a szolnoki ügyekben való aktivizálódása miatt. "A fentiekből látható, milyen tévedésekhez vezet az, ha egy város polgármestere egy másik város közügyeibe próbál beleavatkozni" - írták a Szolnoki Többség tagjai, egyúttal felszólítva a vásárhelyi polgármestert, a szolnoki ügyek megoldását bízza a szolnokiakra.

Mint ismert, a városban két részre szakadt az ellenzék, miután az országos Jobbik, a helyi Momentum, és Márki-Zayék támogatását élvező Lukácsi Katalin hétfőn bejelentette, elindul a városvezetői székért. nem sokkal ezt megelőzően a helyi DK, MSZP, Jobbik és LMP képviselői álltak ki azzal a nyilvánosság elé, hogy megszületett az ellenzéki megállapodás, közösen indulnak ősszel. Utóbbiak a Jobbik kivételével az MSZP-s Radócz Zoltánt preferálják.