Tusványos: Ne lehessen az asszimilációs politika szolgálatába állítani az EU-s forrásokat

GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. július 21. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke (b) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kezet fog a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2019. július 21-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés többek között azt tűzi ki célul, hogy megakadályozza az Európai Unió kohéziós forrásainak a felhasználását az asszimilációs politikában. Erről Izsák Balázs, a polgári kezdeményezést elindító Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke beszélt Tusnádfürdőn szombaton, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján tartott pódiumbeszélgetésen. Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is a kezdményezés támogatására szólított fel és kérte valamennyi párt és civil szervezet támogatását. A kezdeményezés itt írható alá.
Vágólapra másolva!

Izsák Balázs elmondta: az erdélyi magyarság száz év alatt megtanulta, hogy az asszimilációs politikának a legfontosabb komponense a gazdaság. A befektetésekkel, a munkaerő elvándorlásának elősegítésével meg lehet változtatni egy-egy térség etnikai összetételét.

Budapest, 2019. július 21. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke (b) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kezet fog a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2019. július 21-én. MTI/Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette: míg az EU kohéziós alapja elvileg azt a célt szolgálja, hogy csökkentse a gazdasági különbségeket, Románia EU-csatlakozása óta a székely megyék leszakadása fokozódott.

Gulyás: Fontos, hogy minél többen támogassák a kezdeményezést

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is támogatta a kezdeményezést, és múlt vasárnapi sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hat évig pereskedett az Európai Bíróságon a polgári kezdeményezés elindításának lehetőségéért, míg végül sikerrel járt.

Kiemelte, az Európai Unióban rendkívül fontos, hogy legyenek olyan ügyek, amelyekben a polgárok ki tudják fejezni akaratukat.

Gulyás Gergely jelezte, a polgári kezdeményezésben 2020. május 7-éig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

Budapest, 2019. július 18. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 18-án. MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, korábban szintén sikerrel vitték végig a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezést, amiről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell.

Hangsúlyozta, az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzenek a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsék őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint saját kultúrájuk megőrzésében. Gulyás Gergely kitért arra is, azért is üdvözölték az uniós csatlakozást, mert abban reménykedtek, hogy a nemzetiségeket elnyomó kommunista politikával ellentétben az EU-ban a határok jelentősége másodlagossá válik, és mindenkinek lehetősége lesz identitása megvallására.

- mondta.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy Magyarországon is minél többen támogassák a kezdeményezést, aminek legegyszerűbb módja az internetes aláírás a www.nemzetiregiok.eu oldalon.

Gulyás Gergely emellett minden magyarországi párttól és civil szervezettől is támogatást kért az aláírások összegyűjtéséhez, továbbá közölte, a Rákóczi Szövetség jelezte, segít a kezdeményezés szervezőinek.