Potápi Árpád: Remélem, hogy Hargita megye példája ragadós lesz

Vágólapra másolva!
A külhoni magyar gyermekek éve köré szervezte idei programját a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott még az év elején Hargita Megye Tanácsa is. A megyei önkormányzat több mint 400 millió forinttal járult hozzá a kezdeményezés eredményességéhez, a megyében pedig 1600 ehhez kapcsolódó program és esemény valósul meg idén.
Vágólapra másolva!

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2012 óta hirdet tematikus éveket, idén pedig köztudottan a külhoni magyar gyermekek évét tartják. Az azonban eddig ismeretlen volt a nagyközönség számára, hogy a tematikus évhez Hargita Megye Tanácsa is csatlakozott. A részletekről Tusványoson számolt be Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Mint kiderült, a Hargita megyei önkormányzat 425 millió forinttal (mintegy 6,3 millió lejjel) járult hozzá a tematikus év sikeréhez. Borboly azt is elmondta, hogy a gyermekvédelmi programjuk a megyében élő 53 ezer gyerek közül 41 ezret érint, idén pedig összesen 1600 program és esemény valósult vagy fog megvalósulni a gyerekek érdekében.

Potápi Árpád János ezt követően a tavalyi külhoni magyar családok éve programról beszélt, amely során elmondása szerint 6500 külhoni magyar családhoz értek el és mintegy tízezer gyereket tudtak bevonni a programokba. Arra is kitért, hogy a Köldökzsinór Program által a határon túlra is kiterjesztették az anyasági támogatást és a babakötvényt: előbbi összege jelenleg 64 125 forint, utóbbié pedig 42 500 forint. Az igénylések alapján január közepe óta 14 ezer külhoni gyereknek és édesanyának tudták biztosítani az anyasági támogatást és 12 ezer babakötvényt nyitottak meg. A gyerekek éve programban pedig mindezt kiegészítették a babacsomaggal is, amelyből eddig 6600-at osztottak ki. „Reméljük, hogy a pénzügyi lehetőségek bővülésével további szociális intézkedéseket is meg tudunk valósítani a határon túl. Az idei programokra egymilliárd forint áll rendelkezésre, ezért is vettük nagy örömmel, hogy Hargita Megye Tanácsa megyei önkormányzati szinten eddig egyedüliként jelentős összeggel csatlakozott a külhoni gyerekek éve programhoz. Ha ezt a többi magyar kézben lévő megyei önkormányzat is megtenné, nem csak itt Erdélyben, hanem szerte a Kárpát-medencében, az egy nagyon fontos előrelépés lenne. Remélem, hogy ez a példa ragadós lesz" – húzta alá Potápi.

Az eseményen jelen volt Sógor Enikő pszichológus, a Prosperitas Vitae Egyesület és a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ vezetője is, aki köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és a megyei tanácsnak is az általuk nyújtott támogatásért. Azt is elárulta, hogy a tavalyi külhoni magyar családok és az idei gyermekek éve programok által 47 millió forintot sikerült nyerniük négy programjukra. Ilyen volt a védőnőhálózat kiépítése, elindult az óvodások fejlődési állapotának felmérésére irányuló kezdeményezésük, de felkészítőket tartanak az egészséges életmódról is első osztályos diákoknak, illetve közösségi asszisztenseket képeznek ki.

Iszlai Katalin / Székelyhon.ro