Hunvald padlóra küldte az erzsébetvárosi ellenzéket

Hunvald György
Budapest, 2011. szeptember 2. Hunvald György egykori VII. kerületi szocialista polgármester részt vesz a Gál György és társai ellen különösen nagy kárt okozó csalás miatt zajló büntetőper (Hunvald-ügy) tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Kilépett az MSZP-ből, és függetlenként indulhat az októberi polgármester-választáson - ez derült ki Hunvald György volt szocialista városvezető péntek kora reggeli bejegyzéséből. Ezzel padlóra került az ellenzék Erzsébetvárosban: három ellenzéki jelölt is bejelentkezett a városrész vezetéséért, az egyéni körzetekben pedig továbbra sincs megállapodás.
Vágólapra másolva!

Sajnos eljött az idő, amikor mindent mérlegelve, kilépek abból a közösségből, ahol 26 éven keresztül nagyon jól éreztem magam. Most sem azért lépek ki az MSZP-ből, mert ez az érzés megváltozott

- ezekkel a gondolatokkal tett közzé posztot péntek reggel Hunvald György, Erzsébetváros egykori szocialista polgármestere.

A jogerősen elítélt politikus nemcsak hogy kilépett az MSZP-ből, hanem nagyon finoman arra utalt, elindulhat a polgármesteri székért.

- fogalmazott a korábbi városvezető, hozzátéve, hogy civilként folytatja a politizálást. Soraiból érződik egyfajta sértődöttség, különösképpen akkor, amikor arról írt, a többi ellenzéki párt elzárkózott attól, hogy ősszel megmérettesse magát. Kifogásolta, hogy expártja, az MSZP ezzel a helyzettel "nem tudott mit kezdeni, és nem tudta megoldani a problémát". Döntését azzal magyarázta, hogy nem akart az ellenzéki összefogás gátja lenni.

Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester Fotó: Hajdú D. András - Origo

Hunvald bejelentése nem volt teljesen váratlan, hiszen korábban is voltak arra utaló jelek, hogy nagyobb ambícióval bír, mint amekkora szerepet osztottak volna rá szövetségesei. Mint ismert, áprilisban az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselői előálltak a közös ellenzéki polgármesterjelöltekkel, a szocialista politikus neve azonban nem szerepelt a névsorban. "Április 6 mottója: Az nevet, aki utoljára nevet" - reagált azonnal Facebook-falán az ellenzéki négyes bejelentésére Hunvald, ami után aktivistái aláírásokat kezdtek el gyűjteni neki a polgármester-jelöltségért.

Hunvald György 1998-ban lett Erzsébetváros alpolgármestere, majd 2002-ben polgármester. Később lakáskiutalások kapcsán elkövetett hivatali visszaélésekben, magánokirat-hamisításban találta bűnösnek a Fővárosi Törvényszék, amely másfél év börtönnel sújtotta a volt városvezetőt is. Végül azért nem kellett a börtönbe visszamennie, mert a büntetését már letöltötte előzetes letartóztatásban.

Nincs még megállapodás

Korábban nagycikkben számoltunk be róla, hogy a DK-s Gyurcsány Ferenc és a párbeszédes Karácsony Gergely konfliktusának egyik legfontosabb terepe a VII. kerület. Azon megy a vita az ellenzéki pártok helyi szereplői között, hogy össze lehet-e fogni hatalmi érdekek és célok mentén az antiszemita Jobbikkal a magyarországi zsidó kulturális életet és hagyományokat reprezentáló kerületben. Míg a DK-s Niedermüller Péter egy lapinterjúban kizárta a velük való együttműködést, a párbeszédes önkormányzati képviselő, Szűcs Balázs ugyanakkor arról beszélt egy portálunk birtokába jutott rejtett kamerás felvételen, hogy bevenné őket az egyezkedésekbe. Annak ellenére, hogy nagyon elmérgesedett a viszony közöttük, tegnap kiálltak egy közös sajtótájékoztatóra, ahol bejelentették, Niedermüller lesz a közös ellenzéki jelölt. Hogy mennyire közös, arról megoszlanak a vélemények, ugyanis a Jobbik hivatalosan nem állt be a Gyurcsány-párti politikus mögé. Ráadásul

az egyéni körzeteket továbbra sem sikerült leosztani egymás között,

így nem derült ki, közösködnek-e majd az antiszemita párttal.

Három ellenzéki jelölt lehet, az ex-LMP-s is indulhat

Egészen biztosan nem könnyíti meg a kormányellenes erők helyzetét, hogy a városrész egyik erős embere, az LMP-ből júniusban kilépő Moldován László is tervezi az indulását a polgármesteri székért. A politikus a Népszavának beszélt arról, hogy függetlenként vághat neki az októberi választásnak, azonban hozzátette, végleges döntést még nem hozott. Mivel Moldován önkormányzati képviselőként helyben kifejezetten népszerű, ezért indulása minden bizonnyal komoly vér- és szavazatveszteséget jelentene a helyi ellenzéknek. Ráadásul nem először próbálná ki magát ebben a szerepben, ugyanis a legutóbbi önkormányzati választáson is elindult polgármesterjelöltként. Ez pedig komoly fejtörést okozhat Niedermülleréknek.