Szijjártó Péter a trieszti kikötőről: Ezzel Magyarország erősödik

Szijjártó Péter külügyminiszter interjú. 2019.07.25
Vágólapra másolva!
A magyar kikötő a magyarországi vállalatok számára megbízhatóságot és kiszámíthatóságot jelent majd, ami üzleti megtérülést garantál a magyar cégeknek, Trieszt pedig az egyik legközelebb fekvő tengeri kikötő Magyarországhoz képest - minderről Szijjártó Péter beszélt az Origónak adott interjújában. A külgazdasági és külügyminiszter szólt arról is, hogy úton és vasúton is elérhető 24 óra alatt, a kikötő kapacitása elég ahhoz, hogy a magyar exportáló vállalatok igényeit ki tudjuk elégíteni.  A globális migrációs paktumról azt mondta, a kormány minden eszközökkel harcol az illegális bevándorlás legalizálását célzó tervek ellen.
Vágólapra másolva!

Miért volt szüksége Magyarországnak egy kikötőhelyet vásárolnia Triesztben?

A magyar gazdaság egy exportorientált gazdaság. Az ország teljesítményét nagyban meghatározza, hogy a hazai cégek milyen mértékben tudják a termékeiket eljuttatni a külpiacokra. A magyar termékek versenyképességét több tényező is befolyásolja, az egyik legfontosabb pedig a logisztikai lehetőségek. Viszont amikor exportról beszélünk, akkor egy nagyon komoly logisztikai kihívás is felmerül. Elengedhetetlenül fontos a szállítás megbízhatósága és gyorsasága. Azok a magyarországi vállalatok, amelyek tengeren exportálnak, mindezidáig versenyhátrányban voltak azon országok vállalataival szemben, amelyek rendelkeznek tengerparttal.

Trieszt az egyik legközelebb fekvő tengeri kikötő Magyarországhoz képest. Úton és vasúton is elérhető 24 óra alatt. A kikötő kapacitása elég ahhoz, hogy a magyar exportáló vállalatok igényeit ki tudjuk elégíteni.

Szijjártó Péter: Trieszt az egyik legközelebb fekvő tengeri kikötő Magyarországhoz képest Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar gazdaság mennyit profitálhat a beruházásból?

A magyar kikötővel Magyarország erősödik, hiszen a gazdaságnak és a vállalkozásoknak alapvető érdeke, hogy legyen egy magyar kijárat a tengerre. A megtérülés pedig már most nyilvánvaló a kikötőt övező érdeklődés alapján. A magyar és nemzetközi cégek a raktározásért, logisztikáért, szállítmányozási szolgáltatásért jelentős összegeket fognak fizetni, ami egyértelműen jó a magyar nemzetgazdaságnak.

Miért pont Triesztre esett a választás? A projekt bírálói szerint lett volna más lehetőség is.

Tárgyaltunk a szlovénekkel Koperről is. Kiderült, hogy az együttműködés nem lehetséges, mivel a többpárti kisebbségi kormány egyes pártjai a külföldi befektetések kritikus infrastruktúra vonatkozásában nem akartak ilyen megállapodást.

Emellett

Minden szempontból a legjobb megoldás volt.

Van-e előzetes becslés arra vonatkozóan, hogy mekkora áruforgalom-növekedés lehetséges a jövőben?

Az elmúlt években négyszeresére nőtt Trieszt és Magyarország között az áruforgalom. Ma már eljutottunk oda, hogy legalább naponta konténervonat közlekedik Trieszt és Magyarország között. A jövőben ennek a megduplázódását várjuk a kikötő üzembe helyezésétől.

„Az elmúlt években négyszeresére nőtt Trieszt és Magyarország között az áruforgalom” Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mikor indulnak meg a fejlesztések a kikötőben, és mikortól fogadhat hajókat?

Az adásvételi szerződést megkötöttük, ami majd az olasz hatóságokkal az ősz folyamán megkötendő megállapodással együtt lép életbe.

A magyar kikötőrész fejlesztésére később létrejön egy magyar vállalat, ami felügyeli a 100 milliós fejlesztést is. Konzultálunk a másik három visegrádi országgal is, hogy bevonjuk őket a tervekbe is. Három év alatt el kell készülnie a kikötőnek.

A bírálók szerint a kikötő nem lesz képes elég nagyméretű hajókat fogadni, így pedig semmi értelme a beruházásnak.

Ezzel szemben a tény az, hogy a trieszti kikötőt azok a közepesnél nagyobb hajók tudják használni, amik a magyarországi vállalatok számára fontosak. A legnagyobb hajók a bevett gyakorlat szerint Rotterdamba vagy Pireuszba hajóznak be, ott kisebb hajókra pakolják az árut, ami így jut el többek között Triesztbe. A folyamat pedig visszafelé is így működik. Vagyis a hazai vállalkozások számára minden lehetőség adva lesz Triesztben.

Mennyiben segítheti ez a megállapodás a magyar-olasz gazdasági kapcsolatok további erősödését?

Világosan mutatta az olasz kormány hozzáállását a kérdéshez, hogy Matteo Salvini személyesen volt jelen a bejelentésen.

A jövőben tovább fog erősödni a két ország kapcsolata.

Szijjártó: Az ENSZ-ben és Brüsszelben a bevándorlásparti erők egymást támogatva mindent megtesznek annak érdekében, hogy a bevándorláspárti javaslatokat áterőltessék Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ismét terítékre kerül az ENSZ migrációs paktuma. Jelenleg, hogyan zajlik ennek a végrehajtása?

Amikor tavaly megkezdődött erről a vita, akkor Magyarország már a folyamat elején jelezte, hogy teljes mértékben elutasítja azt a törekvést, ami legalizálná az illegális migrációt. Azzal próbáltak elaltatni minket még a folyamat elején, hogy ez a migrációs csomag nem lesz kötelező. Ez hasonló film volt, mint amit a brüsszeli kötelező kvóták esetében már láttunk.

Most újra a migrációs csomag végrehajtásáról volt szavazás az ENSZ-ben, és Magyarország ugyanúgy nemet mondott, mint a tavaly decemberi szavazáskor. A végrehajtási rendeletről szóló voksoláson az USA, Izrael, Lengyelország, Észtország és Magyarország szavazott nemmel, és egy visegrádi ország sem szavazta meg. Összességében világosan látszik, hogy az ENSZ-ben és Brüsszelben a bevándorlásparti erők egymást támogatva továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a bevándorláspárti javaslatokat áterőltessék.

A magyar alaptörvény mennyiben szabhat gátat a nemzetközi bevándorlási standardoknak?

A kormány minden eszközökkel harcol az illegális bevándorlás legalizálását célzó tervek ellen. Nem vagyunk egyedül, vannak szövetségeseink, de résen kell lennünk, mivel több esetben kellett már felemelnünk a szavunkat olyan brüsszeli dokumentumokkal kapcsolatban, amelyekben hivatkoznak az ENSZ Migrációs Csomagjára.

Így lényegesen hatékonyabban tudjuk majd érvényesíteni az érdekeinket.