Több mint 800 diabéteszes gyerek nyaralhat speciális táborokban idén és jövőre

gyerekkori cukorbetegség, diabétesz, inzulin injekció
Vágólapra másolva!
A kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott azt mondta, idén több mint négyszáz, 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyerek ingyenes nyári táborban vehet részt egy karitatív akció segítségével, és a program jövőre is folytatódik.
Vágólapra másolva!

Nyitrai Zsolt azt mondta Nyíregyházán egy sajtótájékoztatón, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Jónak lenni jó! tavaly karácsonyi kampánya a diabéteszt állította a középpontba, a jótékonysági akció keretében összegyűlt

130 millió forintból a szakmai szervezetek, vállalatok és a civil közösségek a nyári gyerektáborok szervezésének támogatását javasolták.

A kezdeményezés támogatói között említette Hosszú Katinka úszót, Plácido Domingo operaénekest és Lionel Messit, az FC Barcelona és az argentin labdarúgó-válogatott játékosát, aki a mezét ajánlotta fel erre a célra.

Körülbelül 3000 gyerek szenved az úgynevezett 1-es típusú diabéteszben Forrás: AFP

Nyitrai Zsolt azt is mondta, a szükséges összeg már a 2020-as nyári táborokra is rendelkezésre áll, a következő nyáron hozzávetőleg ugyanennyi gyereket tudnak majd táboroztatni.

Magyarországon mintegy 1 millió 200 ezer cukorbeteg él, közülük körülbelül háromezer gyerek szenved az úgynevezett 1-es típusú diabéteszben.

- mondta Nyitrai Zsolt. A speciális programot kínáló táborok szervezését tizenegy szakmai szervezet is segíti.

A szükséges összeg már a 2020-as nyári táborokra is rendelkezésre áll Forrás: Shutterstock

A miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy a kabinet stratégiai partnerként tekint a cukorbetegeket összefogó szervezetekre és érdekképviseletekre, kiemelt társadalmi ügyként kezeli a helyzetüket. A legnagyobb szervezetekkel tavaly stratégiai megállapodást is kötött, amelyet még ebben az évben szeretnének megújítani.

Szabóné Balogh Zsuzsanna, a Nyírségi Diabéteszes Gyermekekért és Fiatalokért Egyesület vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyíregyházi diabéteszes napközis táborban olyan, főként elsős, másodikos és harmadik osztályos általános iskolás gyerekek vannak, akiket betegségük miatt nem mindig lehet más táborokba beíratni.

„A nem gyógyítható, élethosszig tartó kezeléssel azonban jól kontrollálható 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyerekekre különösen figyelni kell, mivel mozgás hatására náluk hipoglikémia, azaz alacsony vércukorszint alakul ki, és ha ezt nem veszik észre időben, akár eszméletvesztéshez vezethet" - mondta a szakember.

A cukorbeteg gyerekeknek létesített táborokban diabetológusok dolgoznak, tanácsadással segítenek.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere azt mondta, az önkormányzat támogatási programjában külön összeg áll rendelkezésre gyerekek táboroztatására, az évente erre fordított 20 millió forintból körülbelül kétezer gyerek vehet részt a hét-nyolc helyszínen tartott táborokban.