Kétharmadnál is nagyobb a Fidesz támogatottsága Budapesten

- Horizontal
Some ten thousand activists and sympathisers of the biggest opposition party, the Hungarian Civic Union 'FIDESZ', gather as their leader Viktor Orban (not pictured) speaks on March 15, 2010 in Budapest during their commemoration of the 162nd anniversary of the 1848-1948 revolution and independence war. The revolution in the Kingdom of Hungary grew into a war of independence from the Habsburg rule. AFP PHOTO / BALINT PORNECZI (Photo by BALINT PORNECZI / AFP)
Vágólapra másolva!
Kétharmadosnál is nagyobb többségben Fidesz-KDNP-s polgármesterek vezetnek budapesti kerületeket több ciklus óta, ami ellentétben áll a közvélekedéssel, miszerint a főváros alapvetően baloldali-liberális beállítódású - írja a Magyar Nemzet. A sikerességhez szükséges összetevők közül a lap által megkérdezett szakértők egyebek mellett a személyiség szerepét emelték ki, ám arra is rámutattak, hogy a szavazók bizalmának elnyeréséhez a helyben élők széles körét érintő projektek kellenek.
Vágólapra másolva!

Budapest 23 kerületéből jelenleg 17-nek kormánypárti, konzervatív vezetője van. Az, hogy egyes polgármesterek többször is elnyerik-e a választók bizalmát, a városvezetői tevékenységükön múlik - mutat rá a lap. Példaként hozzák fel, hogy

Óbudát a rendszerváltás idejéig visszanyúlóan irányítják polgári vagy konzervatív polgármesterek: a hivatalban lévő Bús Balázs (Fidesz-KDNP) előtt a független Tarlós István - a jelenlegi főpolgármester - vezette a III. kerületet 1990-től 2006-ig.

A legrégebben - 1994 óta - regnáló városvezetők közé tartozik az Angyalföldet irányító Tóth József (MSZP) és a fideszes Nagy Gábor Tamás is, aki több mint 20 éve, 1998 óta irányítja a budavári önkormányzatot. Az egykori MSZP-s - és függetlenként már a Fidesz támogatásával induló - Szabados Ákos 1998 óta vezeti Pesterzsébetet, Hegyvidéknek pedig 1994 óta jobboldali a vezetése. 2006 óta a fideszes Pokorni Zoltán felelős a XII. kerület ügyeiért. Más kerületekben sűrűbb váltógazdálkodás alakult ki, így a Karácsony Gergely (Párbeszéd) által vezetett Zuglóban, ahol 2002 óta minden választáson más párti jelölt nyert.

A kormánypártok támogatottsága Budapesten is stabil Forrás: AFP/Balint Porneczi

Az alkalmatlan Karácsony Gergely nem számíthat bizalomra

Farkas Örs, az Oeconomus igazgatója a vízióval rendelkező és az ügyintéző típusú városvezetők közti különbséget hangsúlyozta. Úgy vélte,

Szavai szerint egy ügyintéző beállítottságú polgármester is lehet hatékony és népszerű. Ám egy Karácsony Gergelyhez hasonló városvezető, aki egyéb elfoglaltságai miatt láthatóan minden szempontból elhanyagolja a saját települését, nem számíthat tartós bizalomra a szavazóktól - fogalmazott.

Farkas Örs a vízióval rendelkező polgármester példájaként említette Tóth József mellett a II. kerületet vezető Láng Zsoltot (Fidesz), Borbély Lénárdot (Fidesz), Csepel, valamint Kovács Pétert (Fidesz), a XVI. kerület polgármesterét, továbbá Kocsis Mátét, aki Józsefvárost irányította, mielőtt elvállalta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetői tisztségét. Hozzátette:

Tóth sikerességében pedig a hatékonyan működő információs csatornáit, az úgynevezett utcabizalmi rendszerét tartotta meghatározónak.

Egy polgármester megítélésén sokat segítenek a nagy beruházások Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fontosak a látványos fejlesztések

Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója arra hívta fel a figyelmet, fontosak a polgármester nevéhez köthető különböző látványos fejlesztések - például a XIII. kerületben a helyieknek záros határidőn belül elérhető CT-vizsgálat - vagy a lakosok érdekében tett határozott fellépés, például amikor Tarlós István szót emelt a Sziget Fesztivál zajcsökkentéséért.

A jól menedzselt kerületek vezetői pártjukénál jóval magasabb támogatásra számíthatnak az elemző szerint.

Felhívta a figyelmet a személyiség fontosságára is, amely akár párthatárokon átívelve is összefoghat szavazói csoportokat.

Példaként a jelenlegi főpolgármestert említette, aki széles körben ismert, integratív személyiség, és akár a kormánnyal szemben is képviseli az általa vezetett főváros érdekét.