Szövevényes külföldi kapcsolatok a Momentum elnöksége környékén

EP választás 2019 Európai Parlament EP2019 Momentum, eredményváró
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban az Origo a Pesti Srácok tényfeltáró cikke alapján beszámolt, a Momentum a magukról terjesztett képpel ellentétben nem éppen a semmiből robbant be a magyar közéletbe: a Pestisrácok oknyomozó írása alapján egy külföldi érdekek által mozgatott szervezet képe rajzolódik ki előttünk. Az első részben szóba került a két most már EP-képviselőként ténykedő momentumos, Cseh Katalin és Donáth Anna korábbi aktív külföldi tevékenysége. A második rész beszámol másik két vezető Momentumos, Fekete-Győr András és Berg Dániel rejtélyes múltjáról és szövevényes külföldi kapcsolatrendszeréről.
Vágólapra másolva!

A cikk arról ír, hogy a Momentum Mozgalommal már 2017-ben foglalkozó MTA-s tanulmány megállapítja, hogy a Momentumosok politikai véleménye gyakorlatilag a középiskolás évek végéig megegyezett a szüleikével. Megjegyzik azt is, hogy a "későbbi politikai énkép kialakulásában az iskolákban oktató tanároknak rendkívül fontos szerepük volt".

EP-választás 2019, Momentum, eredményváró Fotó: Hirling Bálint - Origo

A család hatása mellett a tanárok és az időközben egyre inkább felerősödő kortárscsoportok azok, amelyek alakítják a politikai világképét a későbbi tagoknak.

A politikai szocializációjukért ekkoriban azok a szakkollégiumok, diákszervezetek a felelősek, amelyek csak lazán kötődnek a felsőoktatási intézmények világához.

A tanulmány szerint tehát a család mellett egyébként a kortárscsoportok is nagy hatást gyakoroltak a MoMo-sokra.

A PS cikke leírja azt is, hogy a Momentum induló gárdájából többen a 2010 utáni tiltakozási hullámok képviselőiből kerültek ki.

Így például a HaHa tüntetések aktivistái, az internetadó ellen tüntető fiatalok, de megtalálhatjuk az egyetemi hallgatói önkormányzatok vezetőit, civil társadalmi szervezetek aktivistáit is, akik a politikai paletta sok irányát képviselték.

Fekete-Győr András: a kommunista nagypapától a világpolgár unokáig

A cikk felidézi, hogy a Momentum elnöke, Fekete-Győr András nagyapja nem pusztán Heves megyei tsz-elnök volt, hanem hosszú évekig élet-halál ura, Heves megye VB-tanácselnöke. Az 1956-os hősök közül még sokan börtönben ültek, amikor tagja lett az MSZMP Heves megyei Pártbizottságának és a VB-nek, majd a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsa Elnökségének. 1969. január 16-án a Heves Megyei Tanács VB-elnökévé választották. A PS szerint Fekete-Győr nagyapját aztán 1981. március 31-vel felmentették, mivel a megyei Tanácsi Építőipari Vállalatnál hűtlen kezelés nyomaira bukkantak. A szálak – mások mellett – hamarosan Fekete-Győr Endréhez is elvezettek.

A cikk le is vonja a következtetést, hogy ilyen családi háttérrel nem csoda, hogy Lenin-fiúkként törtek rá és szerették volna megfélemlíteni lapunk újságíróját. Amiért egyébként azóta sem kértek bocsánatot.

Forrás: Pesti Srácok

A Wikipédián közzétett életrajz szerint Fekete-Győr "2014. január 15-én, Párizsban határozta el, hogy visszatér Magyarországra, és mert nincs szolidaritás a jobboldalon, nincs pozitív nemzetkép a baloldalon, ezért létrehoz egy új generációs politikai közösséget, majd azt követően egy új magyarországi pártot, ami – az Index újságírójának megfogalmazása szerint – „a vállalhatatlan kormánnyal és a vállalhatatlan ellenzékkel szemben is alternatívát nyújt". A szócikk szerint 2014-ben a párizsi Nemzetközi Kereskedelmi Kamaránál (ICC) volt szakmai gyakorlaton, majd két külföldi egyetemet is megjárt. Két szemeszteren át tanult ugyanis a Heidelbergi Egyetem jogi karán, majd 2016-ban a berlini Humboldt Egyetemen politikatudományt hallgatott egy német nemzetközi parlamenti ösztöndíj keretében, ahol valószínűleg nem éppen a kereszténydemokrácia volt a fő sodrásirány az előadásokon. (Berlinben van az ILFRY központja is.)

De kiválasztották az amerikai külügyminisztérium által támogatott International Leadership programban való részvételre is – olvasható a Wikipédián -, ahol egyebek mellett kerekasztal-beszélgetéseket folytathattak nem kormányzati szervezetekkel

- írja a cikk.

Budapest, 2019. május 26. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszél a Momentum eredményváró rendezvényén a fővárosi Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Fekete Győr András a Wikipédián szereplő információk szerint 2014–2015-ben elsősorban a politikai közösség szervezésén, másokkal együtt a közösségi hálózat kialakításán dolgozott. 2015–2016 között Brüsszelben az Európai Parlament Jogi Ügyek Bizottságánál szerzett tapasztalatot, majd elnyert egy Bundestag-ösztöndíjat Berlinben. Hans-Peter Friedrich irodájában volt gyakornok. 2016 nyarán tért vissza Berlinből, ekkor a Momentum Mozgalom elnökévé választották. Ebben a tisztségében a 2017. március 4-én tartott tisztújító közgyűlés újabb egy évre megerősítette.

Az addig egyesületi formában működő mozgalom párttá alakult, és az ő elnöksége alatt vett részt a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokon, amelyen azonban a Momentum nem szerzett egyetlen mandátumot sem.

2018-ban szerepelt az amerikai Forbes magazin 30-as listáján, azok között a 30 év alatti politikusok között, akik a legnagyobb hatással vannak Európa politikájára és közéletére. 2018-őszén megkapta az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma által támogatott International Visitors Leadership program ösztöndíját.

A szervezet elnökéről és annak tájékozottságáról sok mindent elárul az is, hogy a PS által felidézett 2017-es interjúban a napelemet atomerőműnek nevezte, és tévesen azt állította, hogy "egy kisméretű atomerőmű például egy napelem-kollekció a házak tetején",

illetve hogy "a napelemeket szokták atomerőműnek is hívni".

De a cikk felidézi, hogy a 2018-as év végén egy tüntetésen egy füstgránátot dobott egy rendőrre, amelyről később elmondta, hogy nem bánta meg.

2019. április 2-án emiatt a tette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség közölte, hogy az ügyhöz kapcsolódóan hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Fekete-Győr Andrást.

A titokzatos elnökségi tag, Berg Dániel

A cikk foglalkozik Berg Dániellel is, aki a Momentum Mozgalom elnökségi tagja, és akiről megállapítja a cikk, hogy a mozgalom egyik legtitokzatosabb figurája, hiszen például sehol sem lehet elérni az önéletrajzát.

Budapest, 2018. október 4. Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke, a párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart, a háttérben jobb szélen Berg Dániel Forrás: MTI/Illyés Tibor

A PS megjegyzi, hogy Berg Dániel politikai karrierje egy üstökös sebességét is megszégyenítő módon ívelt felfelé, budapesti feltűnését követően néhány hónappal már a Momentum elnökségi tagjává választották, az addig ismeretlen, amerikai születésű fiatalembert. Az 1988-ban, New Yorkban született férfi életútjának 2017 előtti időszakról szinte semmi nem található meg, kivéve a korábbi részben említett exberliner.com-on fellelhető írásai.

Berg saját állítása szerint azért kezdett politikai aktivitásba 2017 tavaszán, mert szívén viselte a CEU ügyét. Úgy egyébként ez megható is lehetne, bár azt némiképp nehéz elképzelni, hogy egy amerikai magyar akkora elhivatottságot érez egy felsőoktatási intézmény sorsáért, hogy rögtön politikusként kezd roadshow-zni a tüntetéseken.

Az interjúban az édesanyját említi, aki azzal bocsátotta útnak, hogy "csak ne politizálj".

A nem éppen szófogadó ifjú olyannyira nem politizált, hogy rögtön a tüntetések élére állt, majd tagja lett annak a küldöttségnek, akik a magyarországi diktatúra működését mutatták be Washington D.C.-ben.

- idézi Berget a cikk.

De Berg volt az is, aki az amerikai külügyminiszternek írt egy aggódó levelet a magyarországi tarthatatlan helyzet miatt.

Berg a Budapest Beaconnak adott angol nyelvű interjúban arról mesélt, hogy egyetemistaként Közép-Európára akart fókuszálni, ezért döntött úgy, hogy a CEU-n fogja képezni magát, ahol politikatudományt és nemzetközi kapcsolatokat hallgatott.

De a rövid karrierbe már azért belefért egy jó kis hazaárulás is, hiszen maga számolt be arról, hogy kért "segítséget" az USA-beli liberális kollégáktól:

"Beszéltünk olyan szenátorokkal, akik azt a választókörzetet képviselik, amelynek én is tagja vagyok, és mivel én magam is demokrata vagyok, meg akartam győzni a Demokrata Párt vezetőit is arról, hogy ez egy fontos ügy, nem csak egy kis távoli ország belügye."

Érdekes az is, amit a Momentum belső köreihez tartozó informátor mondott, azaz hogy még ők maguk is meglepődtek azon, hogy Berg azokba az elit liberális klubokba is játszi könnyedséggel jutott be, amelyekbe még nekik sem sikerült, úgy, hogy Berg előtte ismeretlen volt Budapesten. Az angol nyelvű interjúban elkottyintotta, hogy szülei a 70-es években emigráltak, ő pedig Kaposvárra költözött haza (ott is indult jelöltként, de alig néhány szavazatot kapott).