Négy kutatási program indul a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem épülete.
A Szegedi Tudományegyetem főépülete.
Vágólapra másolva!
Három szakterületen négy kutatási program indul a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tématerületi kiválósági programjának 1,7 milliárd forintos támogatásával - közölte az egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese kedden Szegeden.
Vágólapra másolva!

Kónya Zoltán a programról tartott sajtótájékoztatón elmondta, a projektek változatossága jól mutatja, mennyire széles az egyetem kutatási portfóliója.

  • Az egészség tématerületen a Berényi Antal által vezetett csoport munkája a neurokibernetikához kötődik. Az idegszövet-gép interfészekkel megvalósítható elektroterápiás eljárások megoldást kínálnak olyan krónikus, gyógyszerrel nem kezelhető neuropszichiátriai és érzékszervi betegségek kezelésére, amelyek Európában több mint százmillió embert érintenek.
  • Szintén egészségügyi területen dolgozik Kincses Zsigmond csoportja, népegészségügyi jelentőségű - a többi között érrendszeri, daganatos vagy a szervezet öregedésével járó - betegségek multidiszciplináris vizsgálatával foglalkozik az alapkutatástól a gyógyszerfejlesztésig.
  • Nyúl László irányításával nyelv- és beszédtechnológiai kutatások folynak, a szoftverfejlesztés mellett a "dolgok internetje" - hálózatba kötött okoseszközök - orvosbiológiai alkalmazását vizsgálják.
  • Csapó Benő professzor munkatársaival a magyar tudásvagyon újratermeléséhez járul hozzá oktatási, pszichológiai, gazdasági, nyelvészeti és kulturális kutatásokkal. Vizsgálják - mások mellett - a pár- és családi kapcsolatokat, az iskolai és munkahelyi közösségeket - mutatta be a projekteket a rektorhelyettes.
A Szegedi Tudományegyetem főépülete Forrás: SzTE

Kónya Zoltán hangsúlyozta, a támogatásnak köszönhetően a magas színvonalú tudományos publikációk mellett akár szabadalmak is születhetnek a kutatások eredményeként.

Sebők Katalin, az NKFIH elnökhelyettese közölte, a tématerületi kiválósági program célja, hogy segítse az egyetemeken rendelkezésre álló kiemelkedő tudás hasznosulását azzal, hogy

nagy társadalmi kihívásokra választ kereső kutatásokat támogat kiválósági alapon.

A program keretében idén 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülete mintegy 14,6 milliárd forint értékben kapott támogatást.

A szakember kifejtette, a program hosszú távú hatásai hozzájárulnak a kutatói életpálya vonzóbbá válásához, a kutatási infrastruktúra javításához és a nemzetközi kapcsolatok erősítéséhez is.