Meghosszabbították a szír terrorista férfi letartóztatását

Iszlám terrorista pere, szír férfi, F. Hassan
Budapest, 2019. március 24. A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez 2019. március 24-én. A férfi három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja és 2016-ban kivégzésekben vett részt. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Törvényszék szerint az eddig beszerzett bizonyítékok szerint F. H. megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2016-ban Szíriában legalább 10 ember kivégezésében vett részt. Ez többek között előre kitervelten, aljas indokból és célból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés elkövetésével megvalósított terrorcselekmény megállapítására alkalmas. 
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfi jelenlétének biztosítása, a bizonyítás megnehezítésének, illetve meghiúsításának és a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében indítványozta a gyanúsított letartóztatásának meghosszabbítását.

Ezzel szemben a gyanúsított kirendelt védője védence letartóztatásának megszüntetését szerette volna, álláspontja szerint ugyanis a bizonyítékok, amelyeket az ügyészség bemutatott, a megalapozott gyanú alátámasztására nem alkalmasak.

A bíróság az ügyészi indítványt találta megalapozottnak.

A megalapozott gyanút többek között a Terrorelhárítási Központ feljelentése, a lehallgatási adatok, az európai társszervektől beszerzett adatok, a feljelentő vallomása, valamint a terhelt cselekményével kapcsolatos videofelvétel támasztja alá.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez 2019. március 24-én Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Kiemelték, tekintettel a bűncselekmények jellegére, a kiszabható büntetés mértékére, valamint a gyanúsított személyi körülményeire és arra, hogy korábban már találtak nála hamis okiratot, megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés nélkül elérhetetlenné válna a hatóságok számára.

A bíróság szerint - "figyelemmel a terhelt büntetett előéletére és a terhére rótt bűncselekmény jellegéből adódóan a személyében rejlő fokozott kockázati tényezőre" - alappal kell tartani attól,

hogy a férfi szabadlábon újabb bűncselekményt követne el, valamint akadályozná vagy meghiúsítaná a bizonyítási eljárást.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Ezért a Budai Központi Kerületi Bíróság július 19-én az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb szeptember 24-éig meghosszabbította a szír állampolgár letartóztatását. A végzés nem végleges - olvasható a közleményben.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség terrorizmus gyanúja miatt, kitoloncolás során, március 24-én vette őrizetbe Magyarországon a szír férfit, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és a gyanú szerint 2016-ban kivégzésekben vett részt.