A Jobbik és a DK vitája miatt megrekedtek az ellenzéki tárgyalások Soroksáron

Vágólapra másolva!
Az Origo információi szerint Soroksáron a Jobbik és a Demokratikus Koalíció hajba kapott a kompenzációs lista vezető helyén, aminek következtében megrekedtek az ellenzéki tárgyalások. Forrásunk szerint úgy fest a XXIII. kerületi kormányellenes erők helyzete, hogy a jobbikos Bereczki Miklós személyében van egy gyenge kezű polgármesterjelöltje az ellenzéknek, a végleges megállapodás részletei pedig távolról sem látszanak.
Vágólapra másolva!

Több más budapesti kerülethez hasonlóan Soroksáron is komoly problémák merültek fel az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban pár hónappal az önkormányzati választás előtt - értesült portálunk. A XXIII. kerület több szempontból is érdekes terep: a városrészt negyedévszázadig irányító Geiger Ferenc visszavonulásával jelentősen átrajzolódtak a politikai erőviszonyok, aminek köszönhetően a kormányellenes erőknek már közel sem lesz olyan egyszerű a dolga itt, mint korábban. Az ellenzéki pártok vezetői feltehetően ebből a megfontolásból adták a polgármesterjelölt-állítás lehetőségét az európai parlamenti választáson alaposan leszereplő Jobbiknak, akik Budapesten egyedül itt kaptak esélyt a bizonyításra magasabb szinten. Mint emlékezetes, Karácsony Gergely július elején tartott sajtótájékoztatóján a jobbikos Bereczki Miklóst jelölte ki az ellenzék soroksári polgármesterjelöltjének. Csakhogy nem ez az első eset, hogy az alsóbb szinteken nem fogadnak szót neki.

Megrekedtek a tárgyalások

Értesüléseink szerint Bereczkinek már az első akadály is komoly kihívást jelentett, ugyanis nem sikerült rendet vágnia a sokszínű ellenzék soraiban, ami arra vezethető vissza, hogy a baloldali pártok helyi politikusai továbbra sem igazán fogadják el személyét. Ez leginkább a pozícióosztogatásban mutatkozott meg: információnk szerint a kompenzációs lista első helye miatt bontakozott ki egy meglehetősen komoly vita a helyi kormányellenes erők között. Bereczki a XXIII. kerületi ellenzék polgármesterjelöltjeként magának követeli a pozíciót, csakhogy ezzel nincs egyedül, hiszen Gyurcsány Ferencék is igényt tartanak a befutónak tűnő helyre. Úgy tudjuk,

a Jobbik és a DK vitája miatt tartósan megrekedtek az ellenzéki tárgyalások helyben.

Ennek leágazódásaként az egyéni körzetekben sem tudtak megállapodni felek, állítólag a baloldali pártok maguk között sem tudnak dűlőre jutni a leosztásban, így három hónappal az őszi választás előtt továbbra sincs egyezség a hogyan továbbról. Új színezetet ad a történetnek, hogy a városrészben azt pletykálják, a soroksári DK-nak egy másik kerületből határozzák meg a politikai irányvonalát, így a balhé mögött minden bizonnyal komolyabb erők állnak.

Soroksáron is megindultak az ellenzéki fúrások. A képen Bereczki Miklós, a Jobbik csepeli és soroksári választókerületi elnöke Forrás: Facebook

Nem soroksári lakos az ellenzék soroksári jelöltje

A 33 éves, békéscsabai születésű Bereczkit forrásunk úgy írta le, hogy a választások előtt rendre feltűnik, hogy aztán az üres időszakokban "felszívódjon". Mint ismert, a jobbikos politikus volt pártjának egyéni képviselőjelöltje a 2016 szeptemberében tartott időközi önkormányzati és a 2018-as országgyűlési választáson is indult, azonban mindkét alkalommal vereséget szenvedett. Első látásra úgy tűnhet, hogy a jobbikos politikus erősen be van ágyazva helyben, csakhogy forrásunk szerint ez a legkevésbé sincs így. Bereczki nem Soroksáron született (szerk.: Békéscsabán), és nem is itt él, sőt a

tavalyi választás előtt hivatalosan átjelentkezett Soroksárra

azért, hogy jobb színben tűnjön fel a választók előtt - mondta portálunknak. Állítását látszik alátámasztani, hogy az esetről több alkalommal is cikkezett a sajtó a történtek idején. Bereczkit amúgy teljes mértékben alkalmatlannak tártja bármiféle komolyabb politikai tisztség betöltésére, meglátása szerint közel sem biztos, hogy az ellenzéki egységet "össze tudja hozni" őszre.

Bereczki mellett Bese Ferenc és Weinmann Antal jelezte, hogy megméretteti magát októberre. Beséről megírtuk, hogy egy klasszikusan lokálpatrióta jelölt, aki helyben rendkívül népszerű. Polgármesterré választása esetén kiemelten foglalkozna többek között a közlekedés és a közbiztonság helyzetével, az illegális szemétlerakás problémájával, valamint fejelsztené a Kis-Dunát és a Hősök terét. Esélyeit növeli, hogy Soroksár korábbi vezetője, Geiger Ferenc is őt támogatja. "Soroksári, megvan a megfelelő önkormányzati és államigazgatási tapasztalata, valamint felsőfokú szakmai végzettséggel rendelkezik" - írta róla közösségi oldalán.