Az ukrán nyelv és oktatási törvény szerzett jogokat vesz el a magyaroktól

MENCZER_Tamas MENCZER_Tamás
Vágólapra másolva!
A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendége volt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért felelős államtitkára. Az államtitkár beszélt az EU napirendjére vissza-visszatérő kötelező betelepítési kvótákról, a migrációs válságról, valamint a vasárnapi ukrán parlamenti választásokról is, amelynek nyilván a kárpátaljai magyarság szempontjából van különös jelentősége számunkra.
Vágólapra másolva!

Annak kapcsán, hogy csütörtökön az Európai Unió belügyminisztereinek tanácsában újra felmerült a Földközi tengerből kimentett menekültek tagállamok közötti kötelező elosztása, a Külügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy

Valójában ez itt van velünk. Akárhányszor egy hajó közelít az olasz partokhoz, annyiszor jön elő a kvóta-kérdés, a kötelező elosztási mechanizmus kérdése. De ezt mi elutasítjuk. Elutasítottuk korábban is V4-es szövetségeseinkkel és elutasítjuk most is. Ez egy folyamatos harc, egy folyamatos csata. A migráció problémaköre itt marad velünk, és a kvóta ennek a legszimbolikusabb megjelenítése. Ezt akarták ránk erőltetni korábban, és ezt akarják időről-időre. De mi azt gondoljuk, ez a megalapozott jogi és politikai álláspontunk, hogy ez egy tagállami hatáskör."

Csak mi dönthetjük el és csak a magyarok dönthetik el kit engedünk be és kit nem -engedünk be, kivel akarunk együtt élni.

- mondta el az államtitkár.

Menczer Tamás Forrás: Marton_KOVACS/All_rights_are_reserved/Marton_Kovacs

Menczer Tamás kifejtette, hogy abban mindenki biztos lehet, hogy amíg ez a kormány vezeti az országot, addig semmilyen kvótát nem fognak elfogadni.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy kétféle ország, mentalitás létezik Európában:

Emlékeztetett, hogy 2015-ben Magyarország volt a legelső, amely megálljt parancsolt az illegális bevándorlásnak és a V4-ek utána gyorsan csatlakoztak is ehhez a kezdeményezéshez."

"Magyarország megmutatta, hogy a migráció szárazföldön megállítható, majd utána Salvini belügyminiszter Olaszországban is bebizonyította, tengeri úton is megálljt lehet parancsolni az illegális bevándorlásnak."

- emlékeztett Menczer.

Orbán Viktor Matteo Salvinivel Fotó: Polyák Attila - Origo

Az államtitkár kifejtette azt is, hogy

Menczer Tamás kiemelte, hogy az elmúlt években legalább 30 olyan terrortámadás volt, amelynek hátterében a végrehajtók illegális bevándorlók voltak, több mint 300 ártatlan európai ember halálát okozva, ezért biztonsági kérdésként is kell a bevándorlást kezelni.

Nizza, 2016. július 15. Sebesültet visznek kórházba a franciaországi Nizzában történt terrorcselekmény helyszínén, ahol egy teherautó belehajtott a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték idején a tömegbe 2016. július 14-én este. Több mint 70 ember életét vesztette, sokan megsebesültek a gázolásban és az azt követő lövöldözésben. Az embertömegbe gázoló teherautó sofőrjét lelőtték. (MTI/EPA/Olivier Anrigo) Forrás: MTI/EPA/Olivier Anrigo

Azon Kijevből érkező vádaskodásokra, miszerint Magyarország beavatkozik az ukrán belügyekbe, mivel Szijjártó Péter Kárpátaljára látogatott, Menczer Tamás úgy reagált:

Beregszász, 2019. július 16. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter miniszter (j) és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke (b) sajtótájékoztatót tart a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola könyvtárában 2019. július 16-án. MTI/KKM/Burger Zsolt Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

- fejtette ki Menczer Tamás

„Soha nem fogjuk semmilyen geopolitikai játszma oltárán feláldozni a kárpátaljai magyarságot"

– tette hozzá az államtitkár.

Menczer Tamás elmondta azt is, hogy hazánk a jószomszédi viszonyban érdekelt, viszont Kijev folyamatosan a magyar kisebbség megfélemlítésén dolgozott a kampányban.

A politikus szerint "óvatos derűlátásra" adhat okot, hogy az új ukrán elnök talán elődeihez képest változtat Kijev politikáján.