Magyar Levente: Az ukrán hatóságok ne ellenséget, hanem partnert lássanak a helyi magyarságban!

MAGYAR Levente
Budapest, 2019. július 19. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart hivatalában az EU- és NATO-tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteinek összehívását követően 2019. július 19-én. MTI/KKM/Burger Zsolt
Vágólapra másolva!
Az ukrán hatóságoknak nem ellenséget, hanem partnert kellene látniuk a helyi magyarságban - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Mint ismert, az utóbbi időben igen feszült lett a viszony Magyarország és Ukrajna között a helyi magyar kisebbség folyamatos támadása, köztük az anyanyelvhasználat korlátozása miatt. Újabban pedig már azt is elvárnák ukrán vezetők, hogy magyar politikus ne nagyon utazzon Kárpátaljára az előrehozott parlamenti választások miatt, melyet július 21-én tartanak. 
Vágólapra másolva!

Magyar Levente azt követően tájékoztatta az újságírókat, hogy összehívták az EU- és NATO-tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteit, hogy tájékoztassák őket arról, hogyan alakult ki a mostani helyzet.

Az államtitkár közölte, hogy

az elmúlt időben Ukrajna hatóságai példátlanul durva lépéseket tettek annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarságot eltántorítsák a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson való részvételtől.

Ezek között említette, hogy "kommandósok törték rá az ajtót éjszaka alvó családokra", olyanok házára, akik támogatják a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ), a kárpátaljai magyarság legfontosabb politikai szervezetét.

Magyar kitért arra is, hogy

az ukrán külügyminisztérium korábban kilátásba helyezte, hogy kitilt magyar minisztereket Ukrajnából, ha megkísérlik a belépést Kárpátaljára.

Az ukrán vezetés nemrég szóvá tette azt is, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Brenzovics László (KMKSZ) ukrajnai magyar parlamenti képviselő meghívására Beregszászra látogatott. A miniszter akkor is egyértelművé tette, hogy Magyarország az Ukrajnával való együttműködésben és a kapcsolatok javulásában érdekelt.

Ukrajna továbbra is a kisebbségellenes úton

Magyar Levente államtitkár szerint a jelek arra mutatnak, hogy az ukrán külügyminisztérium továbbra is azon a vonalon halad, amely az előző elnök, Petro Porosenko nevéhez köthető,

a kisebbségekkel - így a magyar közösséggel - szemben durván fellépnek és olyan hangnemet használnak,

amely az EU-ban és a NATO-ban - ahová Ukrajna igyekszik - már régóta elképzelhetetlen. Ukrajna dezinformációs kampányt is folytat - tette hozzá.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart hivatalában az EU- és NATO-tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteinek összehívását követően 2019. július 19-én. Forrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Magyar Levente azt is elmondta, hogy az ukrajnai választásba Magyarország semmilyen módon nem kíván beavatkozni, de azt reméli, hogy lesz magyar képviselet az ukrán törvényhozásban.