Gulyás Gergely: A migráció elleni fellépésnek az uniós költségvetésben is meg kell jelennie

GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. július 18. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 18-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A kormány megelőlegezett bizalommal van Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnökkel kapcsolatban - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a 139. Kormányinfón. Szólt arról is, hogy az idei gazdasági növekedés jóval négy százalék felett lehet. A hónap közepéig, július 15-ig 2400-an igényeltek babaváró támogatást - jelentette be a miniszter. 
Vágólapra másolva!

A kormány örül annak a megállapodásnak, ami július 2-án született az uniós miniszterelnökök tanácsán az Európai Bizottság elnökéről - mondta Gulyás. Mindezt megerősítette az Európai Parlament is - tette hozzá.

A kormány megelőlegezett bizalommal van a megválasztott EB-elnökkel kapcsolatban. Gulyás kijelentette, hogy a csúcsjelölti rendszer nem életképes.

Juncker kellően sok hibát hagyott hátra, hogy tanulni lehessen belőle - mondta a miniszter. Szólt arról is, hogy a korábbi ciklusban nem sikerült kezelni a migrációt, a brexitet és a gazdasági helyzetet sem.

Gulyás Gergely: Óriási az érdeklődés a családvédelmi akcióterv iránt Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ennyivel jut több a családoknak

A miniszter beszélt arról is, hogy

A családvédelmi és a gazdaságvédelmi akcióterv együttesen azt szolgálja, hogy a magas növekedés fenntartható legyen - mondta Gulyás. Hosszú távon is tartható lesz az EU átlagánál két százalékponttal nagyobb növekedés - tette hozzá. Az idei növekedés jóval négy százalék felett lehet – mondta Gulyás.

Óriási az érdeklődés a családvédelmi akcióterv iránt

A családvédelmi akcióterv esetében a babaváró támogatást 2400-an igényelték. Közel 5700 kérelem érkezett a nagycsaládosok autótámogatására. 703 kérelem érkezett a jelzáloghitel-elengedés ügyében. Jól látszik, hogy óriási az érdeklődés az akcióterv lépései iránt – mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely elmondta, a magyar szennyvíziszap elengedő a magyar termőföldnek, az ezzel kapcsolatos engedélyeket felülvizsgálják.

Gulyás: Ez ellentétes a nemzeti érdekkel

A nemzeti érdeket kell képviselni a nemzetközi szervezetekben – mondta egy kérdésre Gulyás. A magyar baloldal körében hosszú hagyománya van annak, hogy nem a nemzeti érdeket képviselik, miközben a magyar választóktól kaptak felhatalmazást – tette hozzá. Az EP-ben eddig megállapodtak a frakciók a posztokról a választási eredmény függvényében, így olyanokat is megszavazunk, akik velünk ellentétes oldalon állnak – mondta a miniszter.

A magyar érdekekkel ellentétes, amit az ellenzék csinál az EP-ben

- hangsúlyozta a politikus.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy

az EP-ben történtek miatt akár a korábbi parlamenti konszenzusos rendszer is megváltozhat.

Mivel a korábbi konszenzust Brüsszelben felmondták, ezért nehéz érvelni azzal, hogy Budapesten ne legyen változás – tette hozzá.

Gulyás: A korábbi konszenzust felmondták Brüsszelben Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A parlament a teljes bizottságról szavaz majd

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, az EP a bizottság egészéről szavaz majd. Orbán Viktor minden bizonnyal találkozik majd az EB megválasztott elnökével a jövőben – tette hozzá.

Egy másik kérdésre azt mondta, hogy a jövőben nem lesz kormányátalakítás.

- mondta egy másik kérdésre a Miniszterelnökség vezetője.

Az uniós költségvetésben kell szerepelnie a határvédelemnek

Az elvi deklaráció is fontos volt, ez is előrelépés, hogy a bizottság új elnöke erről beszélt – mondta Gulyás Gergely az Origo azon kérdésére, hogy milyen intézkedések várnak Ursula von der Leyentől az illegális migráció elleni fellépés területén.

- tette hozzá. Nemcsak a többi tagállamot, hanem a belső piacot is védjük, ezért gyakorlati lépések kellenek a költségvetés területén a következő hét év esetében.

Az ukrajnai parlamenti választás után lát-e lehetőséget arra, hogy a normalizálódás felé haladjon a két ország viszonya? - kérdeztük a miniszter. Gulyás válaszában elmondta, az ukrán magyar kapcsolatok esetében a bizalom erősítését remélik.

Ukrajna esetében egy olyan államról beszélünk, ahol még kétszázezer magyar él, ezért a kollektív jogok területén legalább a korábbi állapothoz való visszatérést kell elérni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az elemzők mindig alábecsülték a magyar növekedést

A Capital Economics londoni elemzőintézet jövőre csupán kétszázalékos növekedést vár Magyarországon. Milyen lépéseket tervez a kormány, hogy tartható legyen a költségvetésben vállalt 4 százalék? - tettük fel a kérdést Gulyás Gergelynek. Közölte, a kormány mindent megtesz azért, hogy a gazdasági növekedés minél magasabb legyen.

A GKI esetében a prognózisok mindig arról szóltak, hogy fenntarthatatlan a magyar növekedés mértéke, és a jövőben egyre rosszabb lesz. Az előrejelzések sok esetben tévednek, ezért ha nem történik súlyos világgazdasági válság, akkor a kétszázalékos előrejelzés teljes mértékben hibás.

2021-ben nyílhat meg a felújított Opera

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, a kormány jelentős forrásokat biztosít az Eiffel-ház befejezésére, még az idén, legkésőbb jövő év elején.

- tette hozzá.

A kormány a szükséges forrásokat rendelkezésre bocsátja, egy-másfél év alatt készülhet el a trieszti kikötői-projekt, de ebben a külgazdasági és külügyminiszter az illetékes - mondta Gulyás Gergely.

Gazdaságfejlesztésre mehet el, ha megmarad a tartalék

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta,

Egy másik kérdésre azt mondta Gulyás, hogy a jelenlegi tervek szerint a jövő évi egyszázalékos GDP-arányos tartalék megmaradása esetében, azt gazdaságfejlesztésre költik majd.

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre azt közölte, az anyaországnak a határon túli közösségek iránti tevékenységét a nemzetközi jogi dokumentumok is biztosítják.

- tette hozzá. Teljes abszurditás, hogy miközben Magyarország széleskörű lehetőségeket biztosít a hazai kisebbségeknek, addig a határon túl fellépnek a magyar nemzetiségűekkel szemben.

Tagállami hatáskörben kell maradnia a bevándorlási ügyeknek

- ezek voltak a magyar kormány elvárásai az új bizottsági vezetéssel szemben.