Benkő Tibor: Képesnek kell lennünk megvédeni a békét

Vágólapra másolva!
A magyar haderőfejlesztés kapcsán nem háborúra készülünk, hanem arra, hogy képesek legyünk megvédeni a békét; szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az elsődleges - jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Zalaegerszegen.
Vágólapra másolva!

Benkő Tibor a Zala Megyei Kormányhivatalban tartott előadásában a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program kapcsán arról beszélt, hogy olyan új világrend van kialakulóban, ami tele van kihívásokkal, kockázatokkal és fenyegetésekkel.

A délszláv válság vagy az Ukrajnában zajlott események is mutatják, hogy a közvetlen szomszédságunkban is milyen gyorsan képes kialakulni egy új helyzet, ami egészen más hadviselést jelent - mutatott rá.

Megjelent a "hibrid hadviselési forma", ami nemcsak a katonákra, az országra, de a közigazgatásra, a működésre is ki tudja terjeszteni a hatását, vagyis

- mondta a miniszter.

A 21. század egyik komoly kihívásának nevezte az informatikai rendszerekre leselkedő veszélyeket, ezért ezen a területen nem elég folyamatosan lépést tartani, de elébe is kell menni a veszélyeknek.

Szükség van a modern, ütőképes hadseregre

A NATO két veszélyeztetettségi irányt jelöl meg, kelet felől Oroszországot, délről pedig az instabil afrikai, ázsiai, közel-keleti államokat, ami az illegális migrációt is magába foglalja.

Magyarország számára a déli fenyegetettség az elsődleges,

a Nyugat-Balkánon ugyanis még ma sincs béke, de NATO-tagként a balti államok, mint szövetségeseink biztonsága is fontos.

Közép-Európa biztonságának megteremtése kiemelkedő feladat számunkra, ezért is kezdtük el a visegrádi négyekkel közösen a közép-európai hadosztály felállítását és regionális műveleti erő létrehozását, amihez a NATO-n kívüli országként Ausztria is csatlakozik - mondta Benkő Imre.

A honvédelmi tárca vezetője arról is beszélt, hogy Magyarországnak szüksége van "korszerű, modern, ütőképes honvédségre" - erről szól a haderőfejlesztési program -, de egy ország biztonságát nemcsak a katonák és a fegyverek erejével kell megvédeni, a kereteket a területi védelmi igazgatással kell kialakítani.

Magyar fegyvert a rendőröknek és a katonáknak

A haderőfejlesztés technikai oldaláról beszélve Benkő Tibor kiemelte, hogy 16 könnyű helikoptert vásárolt az elmúl években a Magyar Honvédség, 20 nagyobb teljesítményű beszerzése is folyamatban van, így

mint a sokáig irigyelt német vagy osztrák haderőnek.

A hazai fegyvergyártás fejlesztésével az a szándék, hogy a katonák, a rendőrök, a büntetés-végrehajtásnál vagy a NAV-nál dolgozók a magyar piacról beszerzett fegyvereket használjanak. A hazai hadiipar képes pisztolyokkal, géppisztolyokkal, gépkarabélyokkal és mesterlövő fegyverekkel ellátni az országot.