Újabb megyeszékhelyen mondott csődöt az ellenzék: Békéscsabán is szétestek

Kocziha Tünde JObbik
Vágólapra másolva!
Hétfő este kiderült, Debrecen után újabb nagyvárosban, Békéscsabán is megbomlott az ellenzéki egység. A békési városban ordító nagy káosz alakult ki: az MSZP és a Liberálisok nevű párt szembekerült a Jobbikkal, a felek egymást vádolják az összellenzéki tárgyalások megszakadásáért. Nemcsak közöttük alakult ki konfliktus, hanem a balliberális blokkon belül is, ugyanis a szocialisták szerint a Jobbik kiszállása után a háttérben megindultak a mutyik a pozíciókért. Képtelen helyzet, de igaz: a kormányellenes erőknél három hónappal az önkormányzati választás előtt mindenki összeveszett mindenkivel Békéscsabán. 
Vágólapra másolva!

Debrecen után újabb megyei jogú városban hullott atomjaira az ellenzék. Békéscsabán várható volt, hogy nem lesz gördülékeny az ellenzéki együttműködés, ugyanis eddig is komoly törésvonalak húzódtak a helyi Jobbik és a balliberális pártok között. Hétfőn késő este aztán érkezett a hír: megszakadtak az összellenzéki tárgyalások a békési városban.

Egymást vádolják az ellenzékiek a kudarc miatt Békéscsabán

Gyakorlatilag összehangoltan, hétfőn késő este adott ki közleményt a békéscsabai MSZP és a Liberálisok is, mindkét szervezet élesen támadta a Jobbikot. "Ez év februárjában kezdeményeztük, a városunkban működő pártok közt kezdődjön el az egyeztetés az önkormányzati választásokra. A folyamatos egyeztetések ellenére nem tudott létrejönni a teljes ellenzéki összefogás, a Jobbik elvi okokra hivatkozva kihátrált a tárgyalásokból" - olvasható a Körös Hírcentrumon Fodor Gáborék közleményében. A liberális párt úgy látja, hogy az egyeztetéseken a tárgyaló szervezetek egy része csak a pozíciók megszerzésére törekedett, az értékek és alapelvek mentén létrehozandó konszenzusos együttműködést többségi alapon történő szavazássá silányították. Írásukból az vehető ki, hogy innentől kezdve nem gondolkoznak összellenzéki felállásban. "Úgy döntöttünk, hogy csak értékek és programok mentén kötünk választási szövetséget, személyi kérdésekben az alkalmasság ... az egyetlen mérce" - szögezték le.

MSZP: Önállóan folytatjuk a programalkotást!

A helyi szocialisták ennél valamivel konkrétabban fogalmaztak, amikor hétfő esti közleményükben azt írták, hogy "a kialakult helyzetben a békéscsabai MSZP nem tehet mást, mint hogy sok sikert kívánva mindenkinek, önállóan folytatja a programjuk kidolgozását". Úgy látják, hogy ők a teljes ellenzéki összefogás, a közös indulás egyik kezdeményezőjeként léptek fel, azonban a Jobbik elvi okokból kihátrált az összefogásból.

- szögezték le, hozzátéve, hogy az egyeztetések heteken, hónapokon keresztül tartottak. A szocialisták szerint, miután a Jobbik felállt a tárgyalóasztaltól, a balliberális pártok saját érdekeikkel, jelöltjeinek pozícióival kívántak foglalkozni. "A háttérben zajló mutyik méltatlanok bármely demokratikus erőhöz. Az így kialakult helyzetben a békéscsabai szocialisták nem tehetnek mást, mint hogy sok sikert kívánva mindenkinek, önállóan folytatják a programjuk kidolgozását." - fogalmaztak. Magyarán nem kevesebb történt, minthogy

a baloldal nemcsak a Jobbikkal veszett össze, hanem pártjaik is hajba kaptak.

Miután az MSZP és a Liberálisok nyilvánosságra hozták álláspontjukat az ellenzéki belháborúban, a Jobbik sem maradt néma, akik teljesen másképp látják a helyzetet.

Jobbik: Az MSZP lépett ki az összefogásból

"Fél éven át próbált 5 párt és egy civil szervezet megállapodni az önkormányzati választáson való indulás részleteit illetően, sajnos sikertelenül. Az LMP hónapokon keresztül nem vett részt a tárgyalásokon, majd az EP választást követően megjelentek, miután nyilvánvalóvá vált, hogy önállóan nem tudják elérni az 5%-os bejutási küszöböt" - közösségi oldalán reagált a baloldali pártok támadására a Jobbik nevében Kocziha Tünde, a párt választókerületi elnöke, békéscsabai önkormányzati képviselője. Ezután keményen bírálta a szocialisták és az LMP önkormányzati képviselőit, akik meglátása szerint "az ötéves önkormányzati ciklus alatt nem fejtettek ki tényleges ellenzéki magatartást. A politikus úgy látja,

az MSZP lépett ki az összefogásból, és nekik köszönhető, hogy a tárgyalások nem jutottak előre.

Szerinte cinikus az az érvelés, miszerint a Jobbik kiugrása bontotta meg az ellenzéki egységet, hiszen

ez az egység soha nem jött létre az elvi ellentétek miatt.

Kocziha ezt követően feltételeket szabott, kikkel hajlandóak együttműködni: csak olyan pártokkal és szervezetekkel, akik

  • Békéscsaba jelenlegi polgármesterét, Szarvas Pétert támogatják,
  • újraválasztását bármilyen módon segítik, és
  • az újonnan felálló Közgyűlésben is hajlandóak együttműködni.

"A történtek csak megerősítettek abban, hogy helyesen jártunk el, amikor a kilépés mellett döntöttünk, és nem adtuk fel az elveinket" - összegzett a politikus.

A konfliktus hátterében az áll, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak megegyezni a közös polgármesterjelölt személyében, ugyanis a Jobbik egyértelműen Szarvas Péter jelenlegi városvezetőt támogatja, a baloldal viszont nem tudja őt elfogadni.