Deutsch: Szerencsére első körben nem sikerült az áskálódásuk

Vágólapra másolva!
Deutsch Tamás, a Fidesz EP képviselője a jelölésekről, az Európai Bizottságról beszélt, de szóba került még a V4-es országok együttműködése és a magyar biztosjelölt, Trócsányi László személye is.
Vágólapra másolva!

A képviselő a bizottsági helyek elosztása körüli vita kapcsán arról beszélt, július 2-án alakult meg az új Európai Parlament, előtte május 26-án volt a választás, ahol rekordméretű volt a hazai részvétel, ahol végül a szavazatok több mint a felét a Fidesz kapta meg. Ez a győzelem jelentős felhatalmazást adott a 13 Fidesz-KDNP képviselőnek, az Európai Néppártban a harmadik legerősebb nemzeti delegációként. Az EP alakuló ülésén először a parlamenti tisztségviselők megválasztására került sor, két magyar alelnök lett, Járóka Lívia, akit a Néppárt jelölt, valamint Dobrev Klára, akit meg a szocialisták.

Deutsch Tamás szerint megdöbbentő, hogy az EP választás után felrúgva a szokásjogot, aminek az értelmében az emberek akaratát tiszteletben tartva működik egy megállapodás, a különböző helyek elosztásáról a frakciók között, az történt, hogy az ellenzéki képviselők már Járóka Lívia megválasztásával szemben minden eszközt bevetettek. Hozzátette, ezek a bevándorláspárti képviselők azok, akik folyton a jogállamiságról beszélnek, de mindjárt az EP alakuló ülésén felrúgtak bizonyos jogi megállapodásokat, de még ezzel tettükkel a magyarországi választás eredményeit is felül kívánták írni.

Szerencsére első körben nem sikerült az áskálódásuk – mondta el a képviselő, mert Járóka Lívia az EP alelnöke lett, ahogy Dobrev Klára is, akit egyébként a néppárti képviselők, a megkötött megállapodás értelmében meg is szavaztak. Ám később, amikor a szakbizottsági tisztségviselők megválasztására került sor, az ellenzéki képviselők folytatták ugyanezeket a manővereket, a hazai eredményeknek köszönhetően a Fidesz-KDNP 5 bizottsági alelnökre tehetett javaslatot, de ezt két esetben nem sikerült elérni, így lett a biztonsági ügyekkel foglalkozó bizottság alelnöke Gál Kinga, míg a költségvetési ellenőrző bizottságé Deutsch Tamás. Három másik bizottságot illetően elhalasztották a döntést, annyi már biztos, hogy az Európai Néppárt visszautasította a szocialista és liberális frakciók ellenállását.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.