Debrecenben a DK már náci-mentegetőnek tartja a Momentumot és az LMP-t

Vágólapra másolva!
Június végén már eldőlt, Debrecenben két blokkra szakadva vág neki az ellenzék az őszi önkormányzati választásnak, ezért érthető módon továbbra sem csitulnak a kedélyek. A DK-s Varga Zoltán újabb posztban kelt ki a Momentum-Jobbik-LMP hármas ellen, amiért felálltak az összellenzéki tárgyalóasztaltól, és kigolyózták a DK-t és az MSZP-t az együttműködésből. A Gyurcsány-párti politikus írásában oda jutott, hogy a Jobbik náci bűneinek legitimálásával vádolta meg a liberális és a zöldpártot.
Vágólapra másolva!

Június végén egy közös sajtótájékoztatón jelentették be a Momentum, a Jobbik és az LMP képviselői, hogy közös polgármesterjelölttel, listával, egyéni jelöltekkel és programmal futnak neki az őszi önkormányzati választásnak Debrecenben. Csupán egyetlen apró szépséghibája volt a dolognak: a DK és az MSZP politikusai nem jelentek meg az eseményen. Ennek oka meglehetősen egyszerű: az ellenzéki hármas kigolyózta Gyurcsányékat és a szocialistákat a helyi együttműködésből. A döntés véglegesnek tűnik, az ellenzék minden bizonnyal két táborra szakadva fog nekivágni az októbernek. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, megkezdődtek az utóvédharcok, mindenki a saját bizonyítványát magyarázza.

Utóvédharcok a debreceni, ellenzéki belháborúban

„Engedtessék meg, hogy ne mondjam el (ismét), miért is nem lehet Debrecenben is közös, teljes körű együttműködés az ellenzék pártjai között. Ezt jelen esetben tényként tudjuk elkönyvelni, mint azt is, hogy a tárgyalóasztalt –, ami körül most is érdemi interakció zajlik a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás között – a Jobbik, a Momentum és az LMP hagyta ott, rúgta fel” így futott neki sokadjára Varga Zoltán, a DK debreceni önkormányzati jelöltje annak a problémakörnek, hogy miért nem jött össze a teljes körű összefogás a Hajdú-Bihari megyeszékhelyen. Ahogy eddig is, hétvégi posztjában is meglehetősen zaklatott gondolatmenetben a Momentum-Jobbik-LMP hármast okolta az összellenzéki tárgyalások eredménytelenségéért, azzal a különbséggel, hogy most elsősorban a Jobbikot állította pellengérre. Varga szerint a Jobbik „a bakancsait, a náci eszméit levetve” igyekszik bekerülni a „demokraták világába”, ami komoly dilemma elé állítja a balliberális ellenzéki pártokat. A DK-s politikus arra jutott, hogy nem elfogadható

  • „a Jobbik zsidózó, listázó, holokamuzó, Duna-parti cipőkbe köpködő, karácsonyra csinos kis horogkereszteket küldözgető világa”;
  • „a demokraták népes, sokszor perlekedő, hangos csapata hirtelen vasalt bakancsot magára rángatva, eszmét, hitet cserélve kíván hasonulni a radikálisokhoz”.

Varga szerint a radikalizmust, a bakancsokat, az ordas eszméket, és közel sem szeplőtelen múltat megtestesítő „régi” Jobbik nem kaphat felmentést, velük nem szabad kiegyezni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a múltjával leszámoló Jobbik kaphat egy esélyt, de csak akkor, ha bizonyított. A DK-s politikus szerint ez akkor történik meg, ha a Jobbik belemegy a teljes körű összefogásba Debrecenben. Mivel ez nem történt meg, ezért véleménye szerint nem más történt, mint „a régi, a zsidózó, listázó, holokamuzó, Duna-parti cipőkbe köpködő, karácsonyra csinos kis horogkereszteket küldözgető Jobbik eszméinek, látens-radikális káderei túlélésének a biztosítása”.

A DK-s politikus a Jobbik náci eszméinek legitimálásáért pedig a Momentumot és LMP-t tette felelőssé.

Debrecenben a magukat 21. századi pártoknak tituláló, az EP-ben a liberális frakcióban dolgozó Momentum és a zöld baloldali LMP most ezt teszi” – fogalmazott Varga, aki bejegyzésének végén külön gratulált a Momentumnak.

Külön oldal, önálló polgármesterjelölt – végleges szakítás

Úgy tűnik, nincs visszaút a blokkok közötti szakításból, hiszen július elején az ellenzéki hármas bemutatta polgármesterjelöltjét, a jobbikos Kőszeghy Csanád Ábelt. Hogy a Jobbik adta a jelöltet, az azért érdekes, mert a májusi európai parlamenti választáson a Momentum több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint ők. A három párt vasárnap elindította közös oldalát a Facebookon, hétfőn pedig kiadták első közös sajtóközleményüket is – ez is azt erősíti, hogy nem lesz béke a felek között.