Rettegtek Abdán a machetés támadótól

2019.07.16. 11:15

Egy machetével támadt a rendőrökre vasárnap este egy férfi Abdán. A rendőrök háromszor lőtték meg a támadót, aki a helyszínen meghalt. A férfi skizofrén volt, de a családja szerint nem engedte kezeltetni magát. Abdán többen rettegtek tőle – írja a Bors.

Lövéseket és sikoltozásokat lehetett hallani vasárnap este a Győr-Moson-Sopron megyei Abdán. Egy helyi asszony hívta a mentőket a skizofrén fiához, de ők nem tudták ellátni, mert agresszív volt, ezért hívták a rendőröket. A férfi machetével támadt a rendőrökre, akik lelőtték. A Bors információi szerint a férfinél több mint két évtizede állapítottak meg skizofréniát.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Tartottak tőle a helyiek

A szomszédok tudták, hogy a férfival gondok vannak, mert mindig lehajtott fejjel járt, nem köszönt senkinek. Többen tartottak is tőle. Az egyik szomszéd a lapnak elmondta, hogy a férfi anyja egy kedves asszony, próbált beilleszkedni, de a fia fura volt. Csak ritkán látták, és nem szólt senkihez.

Láttuk a kiérkező mentőket és a rendőröket, aztán kisvártatva három lövés dördült. Az egyik rendőr a vérző fejét fogva rohant ki az udvarról– mondta szomszéd férfi, aki hozzátette, hogy sajnálják a történteket, de szerintük helyesen jártak el a rendőrök.

Ha nem cselekszenek, lehet, hogy most még több sérült, ne adj isten, halott lenne. Az életünket védték– tette hozzá.

A férfi nem engedte magát kezeltetni

A férfi és az anyja nagyjából egy éve költöztek a településre, nyugodt körülményeket akartak biztosítani a skizofrén férfinak, aki nem hagyta magát kezeltetni, pedig a szülei mindent megtettek ezért.

„Próbáltuk rávenni, hogy kezeltesse magát, de nem akarta. Több orvosnál is jártunk, kérleltük, hogy fogadja el a segítséget. Amikor bevette a gyógyszereit, akkor minden rendben volt vele” – mondta a férfi apja.

A faluban arról beszélnek, hogy a férfi többször is rátámadt másokra. Az eset előtt még inkább rosszabbodott az állapota, két hétig nem jött ki a padlásszobájából. A férfi apja szerint a rendőrök helyesen jártak el.

„Szerettem a fiam, de nem tudok rájuk haragudni, én is így cselekedtem volna.”

Kiderítik a teljes igazságot

Hétfőn a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni emberölési kísérlet miatt rendelt el nyomozást az ügyben. A cél az, hogy teljesen feltárják az eset részleteit – írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség. 

Ahogy korábban megírtuk, július 14-én egy Abdán élő asszony mentőt hívott a felnőtt fiához. A férfi agresszívan viselkedett, a mentősök nem tudták megvizsgálni, ezért rendőrt hívtak. A rendőrpáros bement a házba, ahol a férfi egy machetével támadt rájuk. Erre a rendőrök kimentek a házból, de az egyikük elesett, őt a támadó megütötte a fején a bozótvágó késsel. A rendőrpáros másik tagja látta, hogy a férfi megint ütni készül, ezért háromszor meglőtte. A skizofrén férfi a helyszínen meghalt.