Ölre mennek egymással Gyurcsányék és Karácsonyék Erzsébetvárosban, széteshet az ellenzék

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, montázs
Vágólapra másolva!
Az Origo információi szerint komoly ellenzéki háborúskodás alakult ki Erzsébetvárosban kevesebb mint három hónappal az önkormányzati választás előtt. Itt a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció (DK) és a Karácsony Gergely nevével fémjelzett Párbeszéd feszül egymásnak a kerületben egy rendkívül érzékenynek számító kérdés miatt: lehet-e szövetkezni az antiszemita Jobbikkal? A DK-s Niedermüller Péter egy szombati lapinterjúban kizárta a velük való együttműködést, a párbeszédes önkormányzati képviselő, Szűcs Balázs ugyanakkor arról beszélt nemrég, hogy bevenné őket az egyezkedésekbe. Úgy tudjuk, annyira elmérgesedett a vita a helyi balliberális pártok között, hogy az eddigi megállapodások felrúgására is sor kerülhet.
Vágólapra másolva!

Egyre több budapesti kerületben alakult ki ellenzéki háború az őszi önkormányzati választást megelőzően: nagyon úgy néz ki, hogy Zugló, Csepel és Ferencváros után Erzsébetváros is csatlakozik a sorhoz. Össze lehet-e fogni hatalmi érdekek és célok mentén az antiszemita Jobbikkal egy olyan kerületben, amely a magyarországi zsidó kulturális élet és hagyományok egyik fontos helyszíne? – ez az dilemma, amely ólomként nehezedik a balliberális pártok vállára. Hiszen, ha belemennek egy ilyen egyezkedésbe, akkor pillanatok alatt szertefoszlik a rendszerváltást követően kitartóan ápolt, az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát hirdető önképük. Nem csoda, hogy a kérdés robbanásközeli állapotot okozott soraikban, ami egyben egy újabb, elhúzódó ellenzéki belháború képét vetíti előre.

Niedermüller: Nem lehet a Jobbikkal szövetkezni a VII. kerületben

A jobbikos politikusok súlyos kijelentéseket tettek – olyanok is, akik ma Brüsszelben vannak, vagy épp frakcióvezetők lehetnek. Egy párt nem tehet szimplán úgy, hogy ez már nem tartozik hozzájuk” – szögezte le a DK-s Niedermüller Péter a jobbikos Gyöngyösi Mártonra utalva a Népszavának adott szombati interjújában. Közismert, miután a Gyurcsány-párti politikus kibukott az Európai Parlamentből, az ellenzék erzsébetvárosi polgármesterjelöltje lett, pontosabban az ellenzék egy részéé, ugyanis a Jobbik nem támogatja. Információnk szerint egyébként az MSZP sem kedveli a bukott DK-s politikust. Niedermüller úgy látja, a Jobbik az elmúlt években gyengült a kerületben, majd a beszélgetés legérdekesebb részeként egyértelművé tette, hogy szó sem lehet a velük való együttműködésről.

A hetedik kerületben pedig – ahol a gettó állt, most működnek zsidó szervezetek és zsinagógák – nem lehet olyan párt képviselőivel szövetkezni, akiknek ilyen múltja van.

– fogalmazott a DK-s politikus, aki ezzel kizárta annak a lehetőségét, hogy az egyéni körzetekben bevennék a Jobbikot az együttműködésbe. Csakhogy nem mindenki látja így a helyzetet.

Niedermüller Péter, a balliberális ellenzék erzsébetvárosi polgármesterjelöltje kizárta a Jobbikkal való együttműködést Forrás: MTI/Komka Péter

A Karácsony-féle Párbeszéd szerint jöhet az antiszemita Jobbik Erzsébetvárosban

Az Origo birtokába került ugyanis egy rejtett kamerás felvétel, amelyen Szűcs Balázs, a Párbeszéd erzsébetvárosi önkormányzati képviselője ennek ellenkezőjéről beszélt május közepén a Spinoza Házban tartott „Hogyan tovább Erzsébetváros?” elnevezésű rendezvényen. A videón az hallható, hogy a Karácsony Gergely-féle párt politikusa Nidermüllerrel ellentétben a Jobbikkal is egyezkedne, többek között azért, mert jóban van helyi képviselőjükkel, Juhász Szabolccsal.

Ez utóbbi már csak azért is furcsa, mert a Jobbik erzsébetvárosi választókerületi elnöke nem is olyan régen még kőkemény antiszemita szólamokat hangoztatott. „..Bármelyik népszerű újságot megvesszük, azt halljuk, ciki magyarnak lenni, ciki szeretni Magyarországot, inkább éljünk New York-ban, Brüsszelben vagy Tel-Avivban”fogalmazott egy pár évvel ezelőtti október 23-ai kerületi megemlékezésen Juhász, aki szerint a nagyobb sajtótermékek arra buzdítják a fiatalokat, hogy költözzenek Izraelbe. Nem ez volt az egyetlen ilyen jellegű megnyilvánulása, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának képviselőjeként felszólalt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak (HVIM) egy pár évvel ezelőtti tüntetésen, ahol a háttérhatalmakról értekezett.

Újabb kerületben alakult ki ellenzéki háború

Jelenleg tehát ott tart az ellenzék Erzsébetvárosban, hogy van egy közös polgármester-jelöltjük, Niedermüller Péter személyében, aki nem is annyira közös, hiszen a Jobbik – legalábbis kommunikációs szinten biztosan – nem támogatja. Ennél is érdekesebb a helyzet az egyéni körzetekben, ahol az Origo információi szerint jelenleg is tart az osztozkodás, még nem dőlt el, hogy a Jobbikot is beveszik-e. Úgy tudjuk, annyira elmérgesedett az antiszemitavita a balliberális pártok között, hogy borulhat minden eddigi megállapodás, így az is előfordulhat, hogy

Karácsonyék kihátrálnak a DK-s Niedermüller Péter mögül.

A Párbeszéd ugyanis nagyon szeretné az ellenzéki együttműködésben tudni a Jobbikot is, és ezt információink szerint úgy látják megvalósíthatónak, hogy Niedermüller helyett egy kompromisszumképesebb jelöltet választana az ellenzék. Kevesebb mint három hónappal az önkormányzati választás előtt két dolog látszik biztosnak a VII. kerületi ellenzéknél: a Jobbikot pártfogoló Szűcs Balázs újrázna képviselőként, és a szétesés határán álló kormányellenes erők komoly meccseket fognak vívni egymással.

Valószínűleg az ex-LMP-s is elindul

Egészen biztosan nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy a városrész egyik erős embere, az LMP-ből júniusban kilépő Moldován László is tervezi az indulását a polgármesteri székért. A politikus a Népszavának beszélt arról, hogy függetlenként vághat neki az októberi választásnak, azonban hozzátette, végleges döntést még nem hozott. Mivel Moldován önkormányzati képviselőként helyben kifejezetten népszerű, ezért indulása minden bizonnyal komoly vér- és szavazatveszteséget jelentene a helyi ellenzéknek. Ráadásul nem először próbálná ki magát ebben a szerepben, ugyanis a legutóbbi önkormányzati választáson is elindult polgármesterjelöltként. Ez pedig komoly fejtörést okozhat Niedermülleréknek.