Szijjártó Péter: Ideje újabb célokat kitűzni a magyar-kínai együttműködésben

VANG Ji; SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. július 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Vang Ji kínai külügyminisztert 2019. július 12-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években kitűzött célokat végrehajtották, ezért ideje új célokat kijelölni a magyar-kínai együttműködésben – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, miután tárgyalást folytatott Vang Ji kínai külügyminiszterrel. 
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a második kínai-magyar Egy övezet, egy út munkacsoport ülésén beszédében kiemelte: a munkacsoport első ülésén az infrastruktúra, a kereskedelem, a pénzügyi együttműködés és az emberek közötti kapcsolatok fejlesztésére meghatározott célokat az elmúlt években végrehajtották.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Vang Ji kínai külügyminisztert 2019. július 12-én Forrás: MTI/Soós Lajos

Az eredmények között említette, hogy

Mára Kína vált Magyarország első számú kereskedelmi partnerévé az EU-n kívüli országok sorában

– fűzte hozzá.

A külügyminiszter szerint most négy kérdésre kell összpontosítani: további összeköttetések létrehozására, a pénzügyi együttműködés fokozására, a kereskedelem akadálymentesítésére, valamint az emberi kapcsolatok erősítésére.

Célként nevezte meg egyebek mellett

a Budapest-Belgrád vasútvonalról szóló hitelszerződés megkötését még az idén, új légi járatok létrehozását, újabb közös kínai-magyar egyetemi program megindítását, és annak lehetővé tételét, hogy kínai akkreditálású érettségit is lehessen tenni Magyarországon.

Megjegyezte: két nagy kínai bank magyarországi letelepedést tűzött ki célként, ami javítja a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat.

Szijjártó Péter kijelentette:

Közölte: Magyarország négy éve írta alá az Egy övezet, egy út stratégia végrehajtásáról szóló megállapodást. Ez a keleti nyitás stratégiával együtt teljes mértékben szolgálja a magyar gazdasági érdekeket, valamint az EU és a tőle keletre eső eurázsiai térség együttműködését – vélekedett.

Hozzátette: azóta a magyar-kínai államközi kapcsolatokat a legmagasabb szintre emelték.

Vang Ji kínai külügyminiszter hangsúlyozta: a munkacsoport ülésén konkrét megoldásokat akarnak kidolgozni, amelyek biztosan javítják a kétoldalú kapcsolatokat.

Emlékeztetett rá:

az elmúlt öt évben mintegy 150 ország írta alá az Egy övezet, egy út stratégiát, amely komoly és népszerű kezdeményezésnek bizonyult, és a partnerek közötti kereskedelmi kapcsolatok nagy mértékben erősödtek.

A kezdeményezés második konferenciáját idén tartották Kínában, ezen 38 állam- és kormányfő – köztük Orbán Viktor miniszterelnök – vett részt – idézte.

Hozzátette:

A kínai tárcavezető közölte: az Egy övezet, egy út elindulása óta a magyar-kínai kapcsolatok a stratégiai partnerség szintjére emelkedtek, és folyamatosan dolgoznak az együttműködés bővítésén.

Ennek zászlóshajója a Budapest-Belgrád vasútvonal projektje

– hangsúlyozta.