Vágólapra másolva!
Felfüggesztette Demeter Márta mentelmi jogát az Országgyűlés. Az ellenzéki képviselő a gyanú szerint közérdekből nem nyilvános adatot adott ki, megszegve ezzel törvényi kötelezettségét.
Vágólapra másolva!

Nagy többséggel felfüggesztette Demeter Márta mentelmi jogát az Országgyűlés. 131 igen, 52 nem és tartózkodás nélkül döntöttek a képviselők Demeter mentelmi jogának a felfüggesztéséről.

AZ LMP-s képviselő mentelmi ügyét Kövér László, az Országgyűlés elnöke adta ki vizsgálatra, miután múlt héten Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését az ellenzéki képviselőt érintő hivatali visszaélés gyanújával indult nyomozás kapcsán.

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője nemcsak bizottsági tagságait, hanem mentelmi jogát is elveszítette Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Így jutott el az ügy az ügyészségig

Demeter Márta botrányos ügyének a lényege, hogy:

Felmerül a hivatali visszaélés bűntette

Idén júliusban Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványozta Demeter mentelmi jogának felfüggesztését. Álláspontja szerint amellett, hogy ez a közlés valótlan volt,

a politikus a törvényi kötelezettségét megszegve nem nyilvános adatokat tett közzé, ami a hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas.

Az ügyben egyébként a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is kimondta, hogy Demeter a névazonosságra alapozva nem nyilvános minőségű adatokat tett közzé.