A mentelmi bizottság is javasolta Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága az LMP-s Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését javasolja.
Vágólapra másolva!

Hargitai János (KDNP), a bizottság elnöke a pénteki zárt ülés után elmondta: a testület azt a gyakorlatát követte, hogy közvád esetén nem gördítenek akadályt az igazságszolgáltatás működése elé. Felidézte, a legfőbb ügyész fordult az Országgyűléshez, miszerint alapos a gyanú, hogy Demeter Márta közérdekből nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra, és ezáltal megvalósíthatta a hivatali visszaélés bűntettét. Többségi döntéssel javasolják a mentelmi jog felfüggesztését – közölte.

Demeter Márta azt mondta: ha eljárás lesz az ügyéből, akkor bíróság előtt kész megvédeni az igazát. A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Kövér László házelnöknél egy hivatali visszaélés ügyében indult büntetőeljárás nyomán. A megalapozott gyanú szerint Demeter Márta közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki.

Az ellenzéki politikus tavaly ősszel országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a valótlan megjegyzéssel, miszerint a honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki – közölte korábban a Legfőbb Ügyészség, amely szerint ez a cselekmény hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas.