A 2020-as költségvetés a családokról és a gazdasági eredmények megvédéséről szól

VARGA Mihály; KOCSIS Máté
Budapest, 2019. július 12. Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az Országház Gobelin termében, miután az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2020-as központi költségvetését 2019. július 12-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Az elfogadott 2020-as költségvetés és adócsomag összhangban van azzal a céllal, hogy Magyarország tovább erősödjön, és ezt minden magyar érezze is a mindennapokban – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, a jövő évi költségvetés elfogadása után Varga Mihály pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón, a Parlamentben. Varga Mihály hozzátette: a költségvetés elfogadása azt mutatja, hogy az országgyűlési képviselők döntő többsége egyetért a családok megerősítésére, az elért gazdaság eredmények megvédésére, az ország biztonságának fenntartására, valamint az adócsökkentésre és béremelésre épülő gazdaságpolitika folytatásával.
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté frakcióvezető kifejtette: a büdzsé fókuszában a családvédelmi akcióterv végrehajtása áll, hogy Magyarország családbarát hely legyen, és a gyermekeket vállalni akarók minél nagyobb és minél szélesebb körű támogatásban részesüljenek.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az Országház Gobelin termében, miután az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2020-as központi költségvetését 2019. július 12-én Forrás: MTI/Kovács Attila

A kiemelt célok között említette, hogy

Az Európát sújtó bevándorlás és az azzal kapcsolatos kiadások továbbra is a fontos kérdések között maradnak mind az EU-ban, mind Magyarországon – mondta Kocsis Máté, kijelentve:

a migráció Magyarországnak továbbra sem lehetőséget, hanem kulturális, gazdasági és közbiztonsági kockázatot jelent.

Hozzátette, a Fidesz-KDNP továbbra is támogatja a kormányt abban, hogy a határvédelmi kiadások megosztásáról megállapodást kössön az EU-val.

A frakcióvezető beszélt az ellenzéki módosító indítványokról is, amelyekről azt mondta: ha lett volna köztük komolyan vehető, megfontolták volna.

A költségvetési vitában azonban azt látták – folytatta –, hogy

Szavai szerint a mintegy 800 ellenzéki módosító indítvány a legfelelőtlenebb költségvetési magatartást mutatta, azok veszélyeztették volna a büdzsé és a gazdasági stabilitást biztonságát:

a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített összegeket például tízszer költötték el, az országvédelmi alapot pedig két és félszer.

Különösen aggasztónak nevezte, hogy ezeket Varju László, a költségvetési bizottság DK-s elnöke is támogatta, ami nem feltétlen jelent alkalmasságot arra a tisztségre.

Megjegyezte továbbá, hogy

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a költségvetési vitában a két évvel ezelőtti beszédét mondta el ismét.

Varga Mihály: A 2020-as költségvetés a családokról és a gazdasági eredmények megvédéséről szól

Varga Mihály pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón kiemelte:

A büdzsé középpontjában a gyermeket vállaló és nevelő családok állnak, a családvédelmi akcióterv végrehajtásához minden szükséges forrás rendelkezésre áll.

Az elfogadott módosító javaslatok tovább növelték az oktatás, a kultúra, a szabadidős tevékenységek és a turisztika támogatására szánt költségvetési forrásokat, miközben

nem veszélyeztetik sem a kitűzött, minden korábbinál alacsonyabb 1 százalékos GDP-arányos hiánycélt, sem pedig az államadósság további csökkentését

- mondta a pénzügyminiszter.

Megjegyezte: az ellenzék által benyújtott módosítások azon túl, hogy teljességgel figyelmen kívül hagyták a költségvetés kereteit, jelentős adóemelésekkel, a családtámogatások és a tervezett fejlesztések visszafogásával jártak volna, így egyiket sem lehetett támogatni.

Az elfogadott jövő évi költségvetésben a büdzsé önkormányzatok nélküli, központi alrendszerének kiadási főösszege 21 793 milliárd forint, bevételi főösszege 21 426 milliárd forint, így a hiánya 367 milliárd forint lett.

Varga Mihály kiemelte:

így a babaváró támogatásra, a csok kedvezményes hitel lehetőségének kiterjesztésére az otthonteremtési program további bővítésével, a gyermekes családok jelzáloghitelének átvállalására, a nagycsaládosok autóvásárlási programjára, a folytatódó bölcsöde-fejlesztésekre és -építésekre, a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességére, illetve a nagyszülői gyed bevezetésére.

A program keretében a költségvetés jövőre több mint 197 milliárd forint támogatást biztosít a magyar családoknak.

A babaváró program keretében mintegy

420 milliárd forint szabadon felhasználható kamatmentes hitelhez juthatnak a családok.

Hozzátette: jövőre tovább nő a családok adókedvezménye, ez az első házasok kedvezményével együtt várhatóan eléri a 358 milliárd forintot.

A családi adókedvezmények eredményeként 2011 óta összesen mintegy 2 600 milliárd forint maradt a magyar családoknál.

Jövőre a lakástámogatások összege megközelíti a 300 milliárd forintot, ezzel 2010-hez viszonyítva megduplázta a kabinet a lakástámogatásra fordított összeget.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy tovább emelkedik a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mértéke, 2020-ban már több mint 82 milliárd forint áll erre a célra rendelkezésre.

- tette hozzá.

A nyugellátásokra fordítható költségvetési források összege 2020-ban 136 milliárd forinttal nő. A büdzsé 2,8 százalékos inflációval számol, így ennyivel emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások 2020. január elsejétől, emellett a kormány több mint 20 milliárd forintot különített el a nyugdíjprémium kifizetésére, a gazdaság teljesítményével összhangban számíthatnak a nyugdíjasok a nyugdíjprémiumra.

Varga arról is szólt, hogy mivel az eurózónában, és a világgazdaságban is a gazdaság lassulásának jelei mutatkoznak, ezért

a kabinet kidolgozta a gazdaságvédelmi akciótervet.

A kormány szándéka továbbra is az, hogy a magyar gazdaság bővülése a jövőben is 2 százalékponttal meghaladja az unió átlagos növekedési ütemét.

Ezzel összhangban a szociális hozzájárulási adó ez év július 1-jétől 2 százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkent - fűzte hozzá.

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként csökken a kiva mértéke, kevesebb adó lesz, és az adóelőleg feltöltését is eltörlik, 2022 végéig és 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatások áfája, a munkaerő mobilitás elősegítése érdekében bővíti a kabinet a munkásszálás építési programot.

Varga Mihály elmondta, hogy emellett minden kiemelt szakpolitikai terület lényegesen több forrásból gazdálkodhat,

A pénzügyminiszter kérdésre válaszolva közölte: a magyar állampapír plusz kibocsátása sikertörténet, a legutolsó adatok szerint eddig 1162 milliárd forintot vásárolt belőle a lakosság.