A Gyurcsány-rezsim sötét korrupciós ügyében hozhat ítéletet a bíróság

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. június 19. Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka, a párt elnöke felszólal a jövő évi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 19-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Még idén ítéletet hirdethet a Gyurcsány-rezsim sötét korrupciós ügyében a Kaposvári Törvényszék. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatója, Galambos Lajos és a „cég" volt műveleti osztályvezetője, Gyarmati György terhére azt rója az ügyészség, hogy százmilliós összegekkel vesztegette meg őket a magyar alvilág hírhedt alakja, Jakubinyi Róbert, aki különböző információk szerint a 2000-es években több fontos – az illegális pártfinanszírozást is érintő – beszélgetését rögzítette egykori MSZP-s politikusokkal és miniszterekkel, akiket a felvételeknek köszönhetően a mai napig sakkban tarthat. A volt titkosszolgálati vezetőket nem jogerősen egyszer már súlyos börtönévekre ítélte a bíróság, de tavaly júniusban a Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette az elsőfokú döntést, így a titkosított pert elölről kellett kezdeni – írja a PestiSrácok.
Vágólapra másolva!

Idén végre ítélet születhet Jakubinyi Róbert és a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőinek megismételt, titkosított perében – tájékoztatta a PestiSrácokat az ügyet tárgyaló Kaposvári Törvényszék.

Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Kovács Attila

Úgy tudja a lap, hogy

Az Egymásért, Egy-másért Alapítvány kulcsfiguráját, Jakubinyi Róbertet és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábban kémkedéssel is vádolt, ám végül jogerősen felmentett volt főigazgatóját, Galambos Lajost, illetve a "cég" volt műveleti osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt még 2013-ban folytatólagosan elkövetett, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség.

A Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa a titkosított perben 2016-ban első fokon mindhárom vádlottat bűnösnek mondta ki.

A Pintér Sándor lejáratásával is összefüggésbe hozott Jakubinyi Róbert elsőrendű vádlottat kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés miatt négy év börtönre és öt év közügyektől eltiltásra ítélték.

A másodrendű vádlott Galambos Lajos folytatólagosan elkövetett vesztegetésért és államtitoksértésért öt évet kapott,

valamint nyolc évre a közügyektől is eltiltották.

Galambos Lajos volt NBH-vezért a vesztegetés mellett kémkedéssel is vádolta az ügyészség. Forrás: MTI-PESTISRÁCOK

Gyarmati György harmadrendű vádlottat három év börtönnel és öt év közügyektől eltiltással sújtották.

A bíróság emellett Galambost 150, Gyarmatit 100 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte.

Az ügyészség ugyan súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta, ám a Fővárosi Ítélőtábla tavaly júniusban úgy döntött, hogy eljárásjogi okok miatt hatályon kívül helyezi az elsőfokú ítéletet.

Az ítélőtábla a megismételt eljárás lefolytatására a Kaposvári Törvényszék másik katonai tanácsát jelölte ki, amely idén februárban kezdte meg a büntetőügy tárgyalását.

Százmilliós nagyságrendű kenőpénzeket kaphattak szocialista politikusok

A titkosított ügy szálai a Gyurcsány-kormány idején fénykorát élő Egymásért alapítványig vezethetők vissza:

Később feltáró vallomásokból kiderült, hogy az egykori közhasznú szervezet a Gyurcsány-kormány legmagasabb rangú titkosszolgáinak a kifizetőhelyeként működött évekig, cserébe a hatóságok vezetői elsimították Jakubinyi büntetőügyeit.

Szolgálataikért a vádlottak százmilliós összegeket kaphattak a csalással, sikkasztással és csempészéssel is vádolt férfitól,

akit legutóbb bírósági eljárásban elkövetett vesztegetés bűntette miatt ítélt el jogerősen a bíróság.

Jakubinyi az orosz és az amerikai titkosszolgálatokkal is lepaktálhatott

Korábban arról is beszámolt a PestiSrácok, hogy amikor Jakubinyi 2011-ben Ausztriában kiadatási őrizetbe került, az osztrák hatóságok közelébe férkőzött, és beszélni kezdett a Gyurcsány-kormány alatti hazai közállapotokról és arról, hogy a „zsebében volt" több magas beosztású NBH-s.

Jakubinyi Róbertet vezetik elő előzetes letartóztatási meghallgatására a Budai Központi Kerületi bíróságon 2017. március 17-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy hónappal az elfogása után az illetékes bécsi bíróság el is rendelte a férfi házi őrizetét, ami a lap értesülései szerint

megdöbbentette a magyar szerveket, akik azt is gyanították, hogy Jakubinyi az orosz és amerikai titkosszolgálatokkal is felvette a kapcsolatot.

A PestiSrácok informátora hangsúlyozta:

Utóbbit Portik el is ismerte, hiszen 2011-ben, a Fenyő-gyilkosság ügyében zajló kihallgatásán jegyzőkönyvön kívül elmondta, hogy a 2010-es kormányváltás előtt Bécsben az FBI megzsarolta: „ha nem mondja el őszintén a magyar alvilág, rendőrök és a politikusok összefonódását", akkor neki és családjának megtagadják a beutazási lehetőséget az Egyesült Államokba.

Ezek után állítása szerint „kénytelen volt" részletes vallomást tenni. A lap forrása ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Portik és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közti kapcsolat már a 90-es években is meglehetett, hiszen az energolosnak bujkálása alatt több gyermeke is született az Egyesült Államokban, ráadásul,

amikor élettársát kint letartóztatták, Portik néhány óra alatt elintézte, hogy az asszony szabadlábra kerüljön.

Az informátor megemlítette, hogy kértek ugyan információkat az amerikaiaktól Portikkal kapcsolatban, ám az ottani illetékes szervek azt a választ adták, hogy nem tudnak róla semmit.

Jakubinyi „karrierje" az 1980-as évek közepén kezdődött:

egy sok vádlottas ügyben volt az egyik érintett egy olyan betörőhálózat tagjaként, amely tippek adásával foglalkozott, és híres művészeket, operaénekest, gazdag kisiparosokat fosztott ki.

Ez volt a magyarországi szervezett bűnözés kialakulásának első állomása, az úgynevezett Presztízs-ügy.

Még évekkel ezelőtt a Figyelő azt írta meg Jakubinyiről, hogy a férfi – Portikhoz hasonlóan –

Jakubinyi állítólag annyira magabiztos volt, hogy még a legfontosabb csúcsvezetőkkel is szinte lekezelően beszélt a hangfelvételeken.

Ezek a felvételek súlyos látleletet adnak a politika és a szervezett bűnözés összefonódásáról, korrupcióról, pártfinanszírozásról.

Noha a PestiSrácok forrásai nyomatékosították, hogy a férfi számára a szocialista kormányok „klímája" volt inkább kedvezőbb, Jakubinyi a jobboldal felé is kereste a kapcsolatot.

Egyes információk szerint a hangfelvételekkel a 2018-as választási kampányban is házaltak különböző személyek.