Bűnbanda csalt ki pénzt nem létező befolyásos kapcsolataikkal

Vágólapra másolva!
A férfi 2012-ben pályázati ügyintézőnek adta ki magát, hogy így csaljon ki pénzt emberektől. Azt mondta az áldozatainak, hogy minisztériumi kapcsolatai vannak. Persze hazudott.
Vágólapra másolva!

A férfi később megismerkedett egy 51 éves férfival, aki korábban egy felsőoktatási intézmény gazdasági igazgatójaként dolgozott, egy 54 éves nővel és 59 éves férfi társával is.

Ők négyen kerestek fel olyan embereket kerstek fel és tévesztettek meg, akik befolyásosak voltak, és több pénzük volt.

A férfi, aki a módszert kitalálta, azt mondta, hogy befolyásos emberekkel van kapcsolatban, mint például a belügyminiszter. Ez persze nem volt igaz.

Azt állította, hogy a pályázati ügyintézés keretében nagy Európai Uniós támogatásokhoz tudja juttatni az ügyfeleket, és, hogy akár egy büntetőeljárásban alkalmazott kényszerintézkedés megszüntetését is el tudja érni.

A Fővárosi Főügyészség több, később egyesített ügyben, összesen 18 emberrel szemben emelt vádat csalás, befolyással üzérkedés, közokirat-hamisítás miatt.

Az eljárás során két vádlott meghalt.

A Fővárosi Törvényszék tizenöt vádlottat elítélt, egy vádlottat bizonyítottság hiányában pedig felmentett. Kettejüket letöltendő börtönbüntetésre, két vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, a befolyást vásárló vádlottakat próbára bocsátotta.

Emellett a bíróság három vádlottat fejenként 1 millió forintnyi pénzbüntetésre is ítélte, és több mint 21 millió forint vagyonelkobzást rendelt el az ügyben.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, az egyik vádlott felmentéséért fellebbezett, míg több vádlott és ügyvéd is felmentést kért, ezért az eljárás másodfokon folytatódik.