Kocsis: A visegrádiak elérték legfőbb céljukat

ORBÁN Viktor; KOCSIS Máté
Budapest, 2018. szeptember 17. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, középen) napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. szeptember 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A visegrádi csoport a legerősebb szövetség az unióban, a V4 óriási sikert aratott, világossá vált, hogy megkerülhetetlenné lett az EU-ban, és vége annak a korszaknak, amikor a régi nagy tagállamok utasításokat adnak a később csatlakozóknak – minderről Kocsis Máté beszélt napirend előtti felszólalásában. Nacsa Lőrinc azt mondta az Országgyűlésben, a család az első, azért dolgoznak, hogy a magyar családok erősek legyenek, a vágyott gyermekek megszülethessenek, és a többedik gyermek vállalása ne jelentse a szegénységet.
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt kifejtette: az EU új intézményvezetőiről folytatott vita megmutatta, hogy a visegrádi csoport (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) a legerősebb szövetség az unióban. Emlékeztetett:

a V4 óriási sikert aratott, világossá vált, hogy megkerülhetetlenné lett az EU-ban,

és vége annak a korszaknak, amikor a régi nagy tagállamok utasításokat adnak a később csatlakozóknak.

A V4 elérte a legfőbb célját: sem Frans Timmermans, sem Manfred Weber nem lett az Európai Bizottság elnöke – közölte. Hozzáfűzte: az új vezetők új esélyt jelentenek Európának, és ezzel az eséllyel élni kell. Kocsis Máté azt mondta, nem számíthatott a magyarok támogatására az a jelölt, aki nem tiszteli a nemzeteket, a keresztény értékeket, és nem akarja megállítani a migrációt.

Kocsis Máté: A V4 elérte legfőbb célját Forrás: MTI/Kovács Tamás

A visegrádiakat nem lehet megosztani

Dömötör Csaba államtitkár kiemelte: a V4 egységesen lépett fel, nem lehetett megosztani, pedig a V4 vezetői különböző pártcsaládokhoz tartoznak. Véget ért az a korszak, amikor az új tagállamokat másodrangúnak tartották – vélekedett. Közölte: sikerült megakadályozni, hogy olyan vezetők kerüljenek a bizottság élére, akik a minimális tiszteletet sem mutatják a tagállamok felé.

Nem kioktatni, hanem kompromisszumokat kovácsolni kell a bizottság vezetőjének, és erre sem Timmermans, sem Weber nem volt alkalmas – mondta. Az államtitkár hangsúlyozta:

most lehetőség van az újrakezdésre, nagyobb esélyünk van a számunkra kedvezőbb brüsszeli politikára, mint eddig.

Már csak az kell, hogy az ellenzék fejezze be az aknamunkát, mert „nem pálya a magyarok ellen”.

Óriási érdeklődés övezi a családtámogatásokat

Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője napirend előtt elmondta: a 2010-es családbarát fordulat óta nem sújtják megszorítások a családokat, a kormány a családok érdekeit szolgáló lépéseket tett. Kiemelte: a Fidesz-KDNP számára a család az első, azért dolgoznak, hogy a magyar családok erősek legyenek, a vágyott gyermekek megszülethessenek, és a többedik gyermek vállalása ne jelentse a szegénységet. Ezzel szemben a Gyurcsány-kormány intézkedései a családokat sújtották elsősorban – mondta. Nacsa Lőrinc megjegyezte:

a jövő évi büdzsé a családok költségvetése lesz, és megvan a szükséges forrás a családok támogatásához.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: a kormány számára valóban a gyermek az első, de ez nincs így minden ellenzéki pártnál, ha rajtuk múlt volna, nem léptek volna életbe a családokat támogató intézkedések. Mi nem a migrációra, hanem a magyar családokra fordítunk forrásokat – jelentette ki. Kitért rá: óriási érdeklődés övezi a családtámogatásokat.

Dömötör: Gyurcsánnyal visszatért a magyarellenes politika

Gyurcsány Ferenc (DK) napirend előtt arról beszélt, bár sokan örülnek a csúcsjelöltek bukásának az Európai Unió következő intézményvezetőinek megválasztását illetően, ez inkább aggályos. Azt mondták az embereknek, hogy azok lesznek Európa vezetői, akiknek a pártcsaládja a legtöbb támogatást kapja, ezért akik most ünnepelnek, azok becsapták az embereket – vélte.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában kijelentette: a kormány az európai parlamenti (EP-) választás kampányában elmondta, hogy

a nemzetállamok Európájában hisz, így kapta meg a szavazatok többségét, ami világos üzenet a magyar választók részéről.

Közölte: azzal, hogy Gyurcsány Ferenc visszatért, a magyarellenes politika is visszatért, az elmúlt napokban Brüsszelben „fúrták a magyarokat”. Hozzáfűzte: amit az ellenzék tesz, az nemcsak a szokásos belpolitikai helyezkedés része, hanem a brüsszeli magyar érdekképviselet tudatos gyengítése.