42 éven át gyerekeket gyógyított a békéscsabai gyerekorvos

baba újszülött A nő, aki adta-vette a gyerekeket, és így több ezer család életét tette tönkre (18+)
Vágólapra másolva!
Bő 42 évnyi munka után vonult nyugdíjba dr. Fekete István békéscsabai gyerekorvos, akit a beol.hu a hét emberének választott. 4 ezer újszülött nőtt fel a kezei között.
Vágólapra másolva!

A városban mindenki által szeretett gyerekorvos a portálnak elmondta, ma már nem jellemző, hogy félnek a gyerekek az orvostól, harminc-negyven éve még nem voltak olyan jó készítmények és védőoltások, mint manapság, több volt a beteg, a betegségek súlyosabbak voltak, több injekciót adtak, amik fájdalmasak voltak. "Manapság általában havi egy-két szurira van szükség, a védőoltások pedig szinte fájdalommentesek, ezért amíg régen tízből három-négy gyerek sírt, addig ma szinte egy sem. Mivel kapnak matricát, játékot, rajzot, szívesen jönnek be a rendelőbe, nem félnek az orvostól" - mondta dr. Fekete István a lapnak. Azt is elárulta, kisgyerekek esetében inkább előny, mint hátrány, hogy nem tudják megmondani, mi a bajuk, nem vezetik félre az orvost, bizonyos rutinnal tehát könnyebb. "A nehézséget esetleg az jelenti, ha sír, mivel a vizsgálat során arra vagyunk kíváncsiak, hogy amikor veszi a levegőt, milyen zörejek hallatszódnak. Mivel diagnózis nélkül nem mehet haza senki sem, így főnyeremény, ha a gyerek nem vagy nem nagyon sír" - tette hozzá.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

1977. október 1-jén kezdte a munkát a gyerekkórházban, majd 1982-ben került abba a rendelőbe, ahonnan most nyugdíjba vonult. "A társadalombiztosításnál mondták a 1980-as, 1990-es években, hogy talán az országban az enyém a legnagyobb körzet. Bár voltak hivatalos körzethatárok, jelentőségük nem volt, akkoriban az jött be a rendelőbe, aki akart, mindenkinek lehetett receptet írni. Így szaporodott a létszám, elérte az 1800-at is" - mondta a beol.hu-nak a gyerekorvos, aki úgy számolja, hogy nagyjából

4 ezer újszülött került hozzá a pályája során,

vagyis ezek a kisbabák mind az ő odafigyelése mellett nőttek fel.

Utolsó munkanapján egykori és jelenlegi betegei, illetve a szüleik ünnepséggel lepték meg a rendelőben, a hivatását pedig nem tudja teljesen elhagyni, a tervei szerint heti egyszer a gyerekügyeleten vállal majd munkát a békéscsabai kórházban.