Szilágyi Péter: Erőforrássá vált a diaszpórában élő magyarság

Vágólapra másolva!
Mára erőforrássá vált a világban diaszpórában élő magyarság - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, a felvidéki Martoson, pénteken.
Vágólapra másolva!

A miniszteri biztos, erről azon a diaszpóra magyarságról tartott fórumon beszélt, amelyet "Világnemzet vagyunk" címmel tartottak a hetedik Martosi Szabadegyetemen.

Szilágyi Péter elmondta: a Nemzetpolitikai Államtitkárság, az elmúlt években számos, a diaszpóra magyarságot megcélzó programot indított, s ezeknek köszönhetően szorosabbá vált a kapcsolati háló mind a diaszpórában élő magyarság és az anyaország, mind pedig a diaszpórában élő magyarság és a kárpát-medencei külhoni magyar nemzetrészek között.

- mutatott rá Szilágyi Péter.

Hozzátette: látni lehet, hogy a kulturális kapcsolattartás szorosabbra fűzése mellett gazdasági vonalon is megindult a kapcsolatépítés.

A miniszteri biztos a diaszpóraépítés tekintetében megfogalmazott célok között említette, hogy szeretnék ha minden magyar diaszpóra közösségben működne legalább hétvégi iskola, valamint szeretnék tovább szélesíteni azokat az oktatási lehetőségeket is a Kárpát-medencében, amelyeket a diaszpórákból érkezők is használhatnának, és szeretnének létrehozni egy diaszpóra múzeumot is.