Pár óra alatt még jobban szétesett az ellenzéki látszategység

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. július 5. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje az őszi önkormányzati választásról tartott budapesti sajtótájékoztatón a Szabadság híd pesti hídfőjénél 2019. július 5-én. Hat ellenzéki párt, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum megállapodott arról, hogy az őszi önkormányzati választáson közösen támogatott jelölteket indítanak az összes budapesti kerületben. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Egy óra sem telt bele, máris szétesett a Karácsony Gergely által ígért nagy ellenzéki egység. A Párbeszéd nevezetű nullaszázalékos párt közleményéből derült ki, hogy a korábbi megállapodásokkal szemben az V. és a XX. kerületben a nyíltan antiszemita Jobbik is állíthat polgármesterjelöltet. 
Vágólapra másolva!

Két kerületben jobbikos jelölt is indul a polgármesteri posztért a közös ellenzéki jelölt mellett – ez derült ki a Párbeszéd által szétküldött közleményből. Mindez azt jelenti, hogy máris szétesett az eddig sem létező nagy ellenzéki egység Budapesten.

A Párbeszéd által jegyzett levélben felsorolták a közös jelölteket, akiket bejelentett Karácsony Gergely a többi ellenzéki párttal együtt, majd két sor kihagyással hozzátették, az együttműködés keretében a Jobbik két további kerületben saját jelöltet állít:

az V. kerületben Losonczy Pál,
a XX. kerületben Bencsik János személyében.

Az V. kerületben Tüttő Kata a közös jelölt, a XX. kerületben viszont még nincs ember.

Egy óra sem kellett, máris szétesett a Karácsony által beharangozott ellenzéki összefogás Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szétesés, belháborúk – így áll az ellenzék

Mint arról korábban beszámoltunk, közel másfél hét telt el a múlt héten befejeződött előválasztás óta, azonban semmi jele annak, hogy az ellenzéki pártok korábbi konfliktusai csillapodtak volna. Ferencvárosban, Csepelen, Zuglóban is óriási harc megy a lehetséges helyekért, de Pécsett is összeomlott a közös ellenzéki délibáb.

Most úgy tűnik, a IX. kerületben újabb roncsderbi jön, míg Pesterzsébeten kihátráltak az ellenzéki szereplők a korábbi támogatottjuk mögül. További fejlemény, hogy időközben szétesett Márki-Zay Péter mozgalma. A legújabb kutatások szerint egyetlen ellenzéki párt támogatottsága sem éri el a 15 százalékot, miközben a Fidesz továbbra is 50 százalék felett áll.