ITM: A Magyar falu programban útfelújításokra 50 milliárd forint áll rendelkezésre

Vágólapra másolva!
A kifejezetten a kistelepülésekre koncentráló Magyar falu program keretében éves szinten 50 milliárd forint áll rendelkezésre útfelújításokra - hívta fel rá a figyelmet Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára Keresztes László Lóránt (LMP) országgyűlési képviselő kérdésére válaszolva.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés honlapján közzétett írásos válaszban az ITM államtitkára felidézte, a 2019-ben meginduló első ütemben 163 helyszínen csaknem 430 kilométeren kezdődik meg a felújítási munka.

A második ütem előkészítésére az idei költségvetésben 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Magyar falu programon kívül a magyar finanszírozású Komplex útfelújítási programban és a folyamatban lévő, uniós finanszírozású Terület- és településfejlesztési operatív program keretében

csak tavaly több mint 1000 kilométernyi útszakasz újult meg

- közölte az államtitkár.

Cseresnyés Péter hangsúlyozta, hogy a mellékút-hálózat műszaki állapotának javítása érdekében a 2010 előtt felhalmozott évtizedes karbantartási elmaradást kell ledolgozni.

A Fidesz-KDNP kormány kezdte meg 2010-ben az alsóbbrendű úthálózat szisztematikus megújítását.

Eközben jelentős forrásokat fordítanak a hazai gyorsforgalmi és főúthálózat bővítésére, korszerűsítésére is.

- írta az ITM államtitkára.

Közölte, a kormány megteremtette a közutak karbantartásához szükséges anyagi alapokat is.

A kabinet 2016 és 2020 között 400 milliárd forint költségvetési forrást biztosít a közútkezelőnek az üzemeltetési és fenntartási feladatok színvonalas ellátásához.

A mindenkori éves büdzsébe e célra betervezendő kötelezettségvállalás mértéke a kiinduló 60 milliárd forintos szintről fokozatosan több mint a másfélszeresére nő.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint a közúthálózat fenntartására és működtetésére 94 milliárd forint állhat rendelkezésre 2020-ban

- olvasható Cseresnyés Péter válaszában.