Karácsony Gergely: Aki még egyszer megpróbál bekavarni, az politikai hulla lesz

KARÁCSONY Gergely; PUZSÉR Róbert
Budapest, 2019. március 13. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje (j) és Puzsér Róbert, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt a Válasz Online által szervezett beszélgetésen a budapesti Centrál kávéházban 2019. március 13-án. Mindkét jelölt hajlandó visszalépni a másik javára, ha veszít a nyárra tervezett előválasztáson. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Közel másfél hét telt el a múlt héten befejeződött előválasztás óta, azonban semmi jele annak, hogy az ellenzéki pártok korábbi konfliktusai csillapodtak volna. Sőt, a hvg mai számában Karácsony Gergely minden eddiginél továbbment: Aki az előválasztás után még egyszer megpróbál bekavarni, az politikai hulla lesz - fenyegette meg nyíltan Gyurcsány Ferencet, aki a roncsderbi során egyszer már átverte őt. A DK és Karácsony kapcsolata ezzel sosem látott mélypontra jutott, a Párbeszéd társelnöke azonban nemcsak a balliberális pártot és elnökét, hanem az ellenzék többi pártját is kritizálta. Hogyan lesz ebből béke?
Vágólapra másolva!

Van Karácsony Gergelynek egy nagyon szerethető tulajdonsága, hogy bizonyos értelemben a kompromisszumok robotosa - ezt mondta Gyurcsány Ferenc Karácsony Gergelyről az ATV stúdiójában, nem sokkal az után, hogy a DK ráindította Kálmán Olgát az előválasztási harcban. Aki elolvasta a hvg mai számában megjelent, Karácsonnyal készült interjút, annak sokféle benyomása kialakulhatott a zuglói városvezetőről, de az, hogy kompromisszumkész lenne, az biztosan nem. Ugyanis Karácsony az élőfába is belekötött, és nemcsak a Fideszt, hanem a komplett ellenzéki palettát ostromolta. A beszélgetésből az rajzolódott ki, hogy valami nagyon nincs rendben az ellenzéki egységgel, az előválasztási küzdelmek nem hozták el a várva várt békét a pártok között. Karácsony az interjú nagy részében - tőle szokatlan módon - támadó hangnemben beszélt, ami egész biztosan nem segít a probléma megoldásában.

Sérelmek, fenyegetőzés és politikai hullák

Ennek legszembetűnőbb példája az volt, amikor a politikai jövőjét firtató kérdésre a semmiből előhúzta korábbi sérelmét, nevezetesen azt, hogy a DK kihátrált mögüle az utolsó lehetséges pillanatban. Karácsony a következőket mondta úgy, hogy egyetlen egyszer sem ejtette ki Gyurcsány Ferenc nevét:

A látványosan konfrontatív Karácsony kitért arra is, mi lesz abban az esetben, ha az előzetes ígéretek ellenére a pártok "elszabotálnák" a közös kampányt.

Aki ezek után még egyszer megpróbál bekavarni, az politikai hulla lesz

- fenyegette meg szövetségeseit a politikus, aminek első számú címzettje feltehetően Gyurcsány Ferenc és a DK volt. Nemcsak a Demokratikus Koalíciónak jutott ki a kritikából, hanem több, másik ellenzéki pártnak is.

  • Azok a pártok, amelyek ezt (közös jelölt mögé való besorakozás) nem értették meg 2018 után sem, mára marginalizálódtak;
  • a Jobbik romokban van, mert egyedül akart választást nyerni;
  • az LMP belerokkant abba, hogy nem tudott világos döntést hozni a kérdésben;
  • az MSZP (akik egyébként Karácsonyék szövetségesei, együtt indultak az elmúlt két választáson) nem jó helyen kereste a megoldást az uniós kampányban.
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A beszélgetés során szóba került a zuglói parkolási botrány, amit annyival intézett el a döntésért felelős polgármester, hogy kényszerhelyzetben volt, mert a közbeszerzés végén csak egyetlen ajánlattevő maradt, akivel muszáj volt szerződést kötni.