A V4 és Közép-Európa sikerét hozta az EU-csúcs

VÖLNER Pál; NAGY Imre; VARGA Judit; STEINER Attila
Budapest, 2019. július 4. Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt (szemben k) kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának és igazságügyi bizottságának együttes ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. július 4-án. Mellette balról Völner Pál, az Igaszságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, jobbról Steiner Attila, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A visegrádi országok és Közép-Európa sikerét hozta a legutóbbi európai uniós csúcs – mondta Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt az Országgyűlés európai ügyek bizottsága és az igazságügyi bizottság együttes ülésén, csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Varga Judit kinevezés előtti meghallgatásán kiemelte, hogy az uniós intézmények új vezetőiről szóló csúcs bebizonyította, hogy

megkerülhetetlenné vált Közép-Európa az európai döntéshozatalban,

kiderült, már nem működik az, hogy a régi nagy tagállamok egymás között elosztják a pozíciókat.

Hangsúlyozta, hogy az uniós csatlakozásunk óta eltelt 15 évben sok minden változott, és ennek a folyamatnak volt a csúcspontja az uniós állam- és kormányfők találkozója.

– vélekedett.

Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának és igazságügyi bizottságának együttes ülésén az Országház Nagy Imre termében 2019. július 4-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kifejtette, hogy az EU-nak olyan működő közösségnek kell lennie, amely tiszteletben tartja a nemzeteket, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködésre épül, ez a siker kulcsa. Az egymás kölcsönösen tisztelő nemzetek együttműködésére épülő politika képviseletével bízta meg a miniszterelnök.

Aki kiáll saját a érdekei mellett, azokat következetesen képviseli és ennek érdekében képes szövetségeket kötni, el tudja érni a kívánt eredményt, ezt mutatja a V4 sikere az EU-csúcson.

Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterjelölt szerint

logikus összekapcsolni az igazságügyi tárcát és az uniós ügyeket,

hiszen szinte minden uniós jogalkotás érinti a nemzeti jogrendszereket. Mint mondta, eddig is az igazságügyi tárcával dolgozott együtt a legszorosabban uniós ügyekért felelős államtitkárként.

Varga Judit az uniós ügyekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy

az erős EU, erős nemzetekre épülhet.

A migráció tekintetében hosszú távú, minden ország érdekét figyelembe vevő megoldás kell, amely nem büntet tagállamokat azért, mert a válaszuk eltér az európai fősodortól - jelentette ki.
Úgy vélte, nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a bővítéspolitikára: nem mélyebb, hanem nagyobb Európai Unióra van szükség. A következő többéves uniós költségvetési keret elfogadásáról azt mondta: a minőség fontosabb, mint a gyorsaság.

Varga Judit, Völner Pál, az Igaszságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Steiner Attila, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kitért rá, hogy a jogállamisági vitákat érdemes lenne lezárni, és ehhez nem kell új eszközöket kitalálni.
A miniszterjelölt az igazságügyi tárcát illetően közölte: célja a megkezdett munka folytatása. Fontosnak nevezte a bérrendezést, a törvények és rendeletek arányának megtartását, a túlszabályozás meggátlását. Az adminisztráció csökkentése a versenyképesség miatt is lényeges - tette hozzá.
Elmondta: nagy kodifikálási folyamat zajlott le az elmúlt időben, és a jogalkalmazás első tapasztalatait most vonják le.

Varga Judit kiemelte, hogy miniszterként is igyekszik mindenkit meghallgatni.