A háború folytatódik, ezúttal Pécsett: az LMP önálló listát állít, összeesett az összefogás

Vágólapra másolva!
Nincs új a nap alatt: Budapest egyes kerületeit, és bizonyos vidéki nagyvárosokat követően, Pécset is elérte az ellenzéki káosz. A napokban a helyi ellenzék egy része bejelentette, hogy a rendkívül megosztó Péterffy Attilát indítják polgármesterjelöltként ősszel. Az LMP kedden keményhangú közleményben kifogásolta, hogy a baloldal szétverte a korábban létrejött ellenzéki együttműködést. Nem tehettünk mást, mint hogy saját jelölteket és önálló listát állítsunk - tették hozzá. Ezzel hivatalossá vált: újabb településen hiúsult meg a kormányellenes erők összefogása. 
Vágólapra másolva!

"Az ellenzék pártjai az elmúlt hetekben többet foglalkoztak saját magukkal, mint a pécsiek érdekével" - így kezdődik a pécsi LMP kedd esti közleménye, amelyet a BAMA tett közzé. Mint ismert, a Baranya megyei városban korántsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt az ellenzék igazán szeretné.

Az ökopárt helyi szervezete leszögezte, hogy azokban a városokban, ahol tisztességes feltételeket támasztottak az ellenzéki szervezetek, részt vesz a választási együttműködésekben, Pécsről azonban ez nem mondható el. Kifogásolták, hogy a Demokratikus Koalíció helyi szervezete, a város volt szocialista alpolgármesterével

Szerintük ezért az együttműködésből kiszorított LMP-nek nem maradt más lehetősége, mint saját jelölteket és önálló listát állítani.

Ezzel hivatalosan is

felbomlott az ellenzéki együttműködés, hiszem az LMP önálló listával vág neki az októbernek.

Ezt követően a zöldek alkudozásba fojtott zsarolásba kezdtek, és hozzátették, hogy az egyéni körzetekben nyitottak a koordinációra. A feltételeik a következők: nyolc körzetben hajlandóak visszaléptetni a jelöltjeiket, és beállni az ellenzék polgármesterjelöltjeként bemutatott - korábban általuk ellenzett - Péterffy Attila mögé, ehhez viszont két körzetet kérnek. Közleményük végén kiemelték, hogy ez az utolsó esély, és Péterffyék kezében van a döntés. Kérdés, hogy pár nappal a bejelentést követően mekkora akarat van a többi ellenzéki párt részéről a megállapodás felbontására.

Az LMP már korábban jelezte, kiszáll

Az LMP húzása nem volt teljesen váratlan, hiszen Keresztes László Lóránt, az ökopárt volt társelnöke júniusi bejegyzésében bejelentette, az LMP külön indul ősszel. A politikus elmondása szerint az vezetett a szakításhoz, hogy "a baloldali pártok" megszegték a korábbi és hónapokkal ezelőtt a nyilvánosság elé tárt megegyezést, és

egy vállalhatatlan ultimátummal felrúgták a választókerületi megállapodást.

A nyilatkozatból nagy felháborodás lett, az ellenérdekeltek árulással vádolták meg a zöldeket.

A pécsi Jobbik végül beadta a derekát, és beállt a baloldal jelöltje mögé. Ilyen előzmények után, múlt héten jelentette be az ellenzéki pártok egy része, hogy megszületett az ellenzéki megállapodás, és az egyéni indulók listája. Ebben az MSZP, a DK, a Momentum és Jobbik, valamint a Forum Sopianae civil egyesület vesz részt, így közel sem teljes mértékben teljes körű az együttműködés.

Ügynökvádak

Mint ismert, Pécs kétesélyes terep, amit jól mutat, hogy a 2018-as parlamenti választáson az a Mellár Tamás győzött, aki később a Karácsony Gergely-féle Párbeszéd frakciójába ült be. A politikus tavaly nyáron az egyik alapítója volt a Mindenki Pécsért Egyesületnek, amelynek nem titkoltan az a célja, hogy egy zászló alá terelje a helyi ellenzéki pártokat. Csakhogy ez nem sikerült maradéktalanul.

Mellár ugyanis egyesületén keresztül szerette volna a kezébe venni az irányítást az őszi önkormányzati választásra, csakhogy február környékén felbukkant lehetséges polgármesterjelöltként alapítótársa, Péterffy Attila neve, aki közel sem volt az ínyére. Megjelenése megosztó volt az ellenzék köreiben, hiszen az MSZP, a DK és a Momentum támogatta, az LMP és a Jobbik viszont kivárt. Sokáig nem igazán haladt előre a dolog, áprilisban még ott tartottak a felek, hogy Mellár azt nyilatkozta, az egyesülete nem áll be az MSZP-DK, Péterffy Attila mögé, ehelyett mind a 18 pécsi körzetben saját jelöltet indít az egyesület.

- fogalmazott a politikus április végi közleményében, hozzátéve, hogy Péterffy nem tud lényeges változást hozni a város életében, nagy valószínűséggel a korábbi tendenciák fognak érvényesülni, ha őt választják meg. Úgy látja, Péterffy nem a pécsi polgárok érdekében vezetné a várost, hanem azon gazdasági és pénzügyi körök érdekében, ahova ő is tartozik, ahol jelenlegi munkakörében is tevékenykedik. Mellár ezzel burkoltan azzal vádolta meg riválisát, hogy kormányközeli körökkel fonódott össze.

Péterffy Attila, a pécsi ellenzék egy részének polgármesterjelöltje Ujhelyi István, szocialista európai parlamenti képviselő társaságában Forrás: Facebook

Állítását feltehetően arra alapozta, hogy Péterffy a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. műszaki fejlesztési és karbantartási igazgatójaként, valamint a FŐTÁV-Kiserőmű Kft. ügyvezetőjeként dolgozik. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, beindult az egymásra mutogatás, Péterffy azzal vágott vissza, hogy az szolgálja a Fidesz igényeit, aki szembemegy a szövetséggel. "Ha Mellár Tamás ezt teszi, akkor ő is a Fidesz érdekeit szolgálja ki" - szögezte le a politikus, aki mögött ekkor még csak az MSZP-DK-Momentum hármas állt.

Fidesz: Péterffy Gyurcsány embere

A pécsi Fidesz is reflektált arra, hogy az ellenzék egy része összeállt az önkormányzati választásra.

Ahhoz, hogy Pécs sikeres, értékeire büszke város lehessen, meg kell védenünk a települést Gyurcsányéktól, a „reggel, éjjel meg este” hazudozóktól, ahogyan az itt élők fogalmaztak: a „csokitolvajoktól” és utódaiktól

- így hangzott a reakció a Magyar Nemzet beszámolója szerint.