Dunai hajóbaleset: az ukrán kapitány törve beszélhet nyelveket

hajóbaleset, hajó, Hableány, Viking hajó kapitányának szabadulása, 2019.06.13.
Vágólapra másolva!
Meg kell vizsgálni a Viking Sigyn kapitányának alkalmasságát a Hableányt üzemeltető cég jogi képviselője szerint. Az adatok alapján szerinte úgy tűnik, hogy az ukrán kapitány csak törve beszél idegen nyelveket, így pedig nem kaphatott volna nemzetközi jogosítványt.
Vágólapra másolva!

Elkerülhetetlen, hogy megvizsgálják a Viking Sigyn ukrán kapitányának alkalmasságát a nemzetközi hajózásra – mondta a Magyar Nemzetnek a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. jogi képviselője. Sógor Zsolt azt is hozzátette, hogy az eddigi adatok, tanúvallomások szerint oroszon és ukránon kívül más nyelveket csak törve beszél.

Ha ez valóban így van,

nem kaphatott volna nemzetközi jogosítványt a folyami hajózásban.

A jogász szerint a kérdés eldöntése a várható nagy összegű kártérítési igény miatt is lényeges, hiszen ebben az esetben a férfit alkalmazó cégnek, a norvég tulajdonú Viking River Cruises társaságnak kimutatható felelőssége van a történtek miatt.

– Az áldozatok hozzátartozói mellett a Panoráma Deck is többmilliós kártérítésre tart igényt a nyomozás lezárulta után – fejtette ki Sógor.

Egy mondatban keverte az angol, az orosz és a német szavakat

A Viking Sigyn 64 éves ukrán kapitányát jelenleg halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítják.

Még a tragédia másnapján Tolnay Zoltán hajóskapitány, személyhajózási szakértő azt mondta a TV2 Tények című műsorának, hogy hajójával ő is kint volt május 29-én a Dunán, és az előírások szerint hallgatta a rádióforgalmazást

A katasztrófáig azonban a Viking Sigyn egyáltalán nem forgalmazott. Jóval a Hableány elsüllyesztése után az ukrán kapitány forgalmazni kezdett, ám

egy mondatban is keverte az angol, német és orosz szavakat,

ami Tolnay számára értelmezhetetlen volt. Sógor Zsolt ügyvéd egyebek mellett erre is alapozza, hogy a kapitány nem tud tökéletesen olyan nemzetközileg használatos nyelven, ami a hajózáshoz elengedhetetlen.

Folyamatosan szállítják haza az áldozatok holttestét

A május 29-i hajókatasztrófa két eltűnt dél-koreai utasát még mindig keresik a hatóságok a Duna teljes főváros alatti szakaszán. Huszonnégy megtalált honfitársuk holttestét folyamatosan szállítják haza Koreába.

A két magyar áldozat jövő héten kapja meg a végtisztességet Fotó: Szabó Gábor - Origo

A két magyar áldozat, a Hableány kapitánya és matróza jövő héten pénteken kapja meg a végtisztességet a folyó budapesti szakaszán hajós, illetve katonai tiszteletadás mellett.