Hamarosan bíróság elé áll a soroksári futónő megölése miatt R. Szilveszter

A soroksári futónő 2013-ban történt meggyilkolásával gyanúsított férfit kivezetik a Budai Központi Kerületi Bíróság épületéből a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalás után 2018. december 7-én
A soroksári futónő 2013-ban történt meggyilkolásával gyanúsított férfit kivezetik a Budai Központi Kerületi Bíróság épületéből a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalás után 2018. december 7-én
Vágólapra másolva!
Kardosné Gyurik Krisztinát hat évvel ezelőtt ölték meg Soroksáron. A gyilkost évekig nem találták, majd tavaly szeptember elfogták R. Szilvesztert, akinek a DNS-e ott volt a tetthelyen. A gyanú szerint a férfi volt az, aki aljas indokból, különös kegyetlenséggel ölte meg a védtelen családanyát. A nyomozást június közepén vádemelési javaslattal zárták le a nyomozók. A Fővárosi Főügyészség most minősített emberölés és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a férfi ellen a soroksári futónő megtámadásával kapcsolatban. 
Vágólapra másolva!

A 36 éves nőre, Kardosné Gyurik Krisztinára futás közben támadtak rá 2013. szeptember 25-én este.

Holttestére többórás kutatás után, nyomkövető kutya segítségével találtak rá Soroksáron, egy fás-bokros területen.

soroksári futónő, Kardosné Gyurik Krisztina Forrás: Bors/Fejér Bálint

A kiskorú gyermeket nevelő családanyával az orvosszakértői vélemény alapján

különös kegyetlenséggel végzett a gyilkosa.

Börtönben ült a gyanúsított, amikor "rátaláltak"

A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság kezdte meg, majd az akkor az ORFK, jelenleg a Készenléti Rendőrség alárendeltségében működő Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztály vette át.

A több mint öt évig tartó, minden részletre kiterjedő, aprólékos nyomozás során

a rendőrök 391 tanút hallgattak ki, több mint 1500 DNS-mintát vizsgáltattak meg.

A korábban személy elleni erőszakos bűncselekmények miatt a hatóság előtt ismert – a gyilkosság helyszínéhez valamilyen módon kapcsolható – bűnözőket is sorra vették a nyomozók.

A soroksári futónő 2013-ban történt meggyilkolásával gyanúsított férfit kivezetik a Budai Központi Kerületi Bíróság épületéből a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalás után 2018. december 7-én Forrás: Mihádák Zoltán/MTI

Így került képbe 2018 őszén

az akkor büntetés-végrehajtási intézetben fogva tartott, a bűncselekmény idején 35 éves R. Szilveszter.

Az áttörést a genetikai vizsgálat hozta meg. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ a férfi DNS-ét összevetette a helyszínen rögzített genetikai anyagmaradványokkal, ami az egyéb rendelkezésre álló bizonyítékokkal együtt a férfi személyével szemben egyértelműen megalapozta a gyanút.

Ez történt a soroksári futónővel

Azóta kiderült, pontosan hogyan történhetett a gyilkosság. A vádirat szerint R. Szilveszter 2013. szeptember 25-én, az esti órákban, napnyugta után a XXIII. kerület, Szigetdűlő középső útján, a kerékpárúton támadt rá az arra futó nőre.

A kerékpárúton és egy közeli bokros területen – szexuálisan is – bántalmazta, majd megölte. Aztán elvette a mobiltelefonját és elsétált.

-olvasható dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész Origónak küldött közelményében.

Ha bűnösnek találják R. Szilvesztert, akár élete végéig is börtönben maradhat a soroksári futónő meggyilkolása miatt.