Hajóbaleset: a rendőrség minden adatot szakszerűen gyűjtött be

Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11.
Vágólapra másolva!
Május 29-én este két hajó ütközött egymással a Dunán, a Margit híd alatt. Viking Sigyn szállodahajó valósággal maga alá gyűrte a Hableány sétahajót. A kisebb hajón 35-en utaztak, közülük heten élték túl a balesetet. Eddig 26 áldozatot találtak meg, de még két dél-koreai turistát keresnek. Az áldozatok között van a Hableány kapitánya és a matróza is. Az utóbbi ügyvédje, Magyar György korábban azt állította, hogy rendőri hibák sorozata miatt fontos adatok vesztek el a szállódahajó után közlekedő Viking Ingviről. A rendőrség ezt cáfolja. 
Vágólapra másolva!

A baleset idejében a Viking Sigyn mögött haladt az Ingvi. Magyar György, a Hableány Matrózának ügyvédje szerint

a rendőrség nem kérette be a feketedobozát időben, az adatok pedig három nap után törlődtek.

Ráadásul a Sigyn adatainak lementése is szakszerűtlen volt. Ezzel szemben minden bizonyíték, és információ a rendőrség birtokában van – írta meg a Magyar Hírlap.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A lap cáfolja, hogy a rendőrök hibáztak volna, az Ingvit ugyanis akkor vizsgálhatják meg, ha kiderül, hogy a személyzet látott valamit, ami még nem derült ki.

A lap azt is cáfolja, hogy szakszerűtlenül mentették volna le a Viking Sigyn anyagait.

Két embert még keresnek

A Viking Sigyn szállodahajó május 29-én, a Margit hídnál ütközött a Hableány nevű sétahajóval. A kis hajó mindössze 7 másodperc alatt elsüllyedt. Harmincöten voltak a fedélzetén. 33 dél-koreai turista és az idegenvezető és a 2 magyar, a hajó kapitánya és egy matróz.

Heten élték túl, őket közvetlenül a baleset után sikerült kimenteni a vízből. Eddig 26 áldozatot találtak meg a hatóságok, köztük a kapitányt és a matrózt, két dél-koreai turistát még keresnek.

A holttestek kiemelését és a hajó mentését nehezítette a Duna áradása és erős sodrása. A búvárok semmit sem láttak és a folyó hordalékával is meg kellett küzdeniük. Több napig tartott, amíg fel tudták hevederezni a hajót a kiemeléshez, ami végül június 11-én sikerült.

A kiemelés közben a búvárok nyolcvan centis iszapban keresték a holttesteket.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A balesetet a Viking Sigyn kapitánya okozhatta azzal, hogy szabálytalanul akarta megelőzni a Hableányt.

Meglökte a tatját, amivel maga elé fordította és elsodorta,

anélkül, hogy lassított volna. A hajó személyzete nem segített a sétahajó utasainak.

A rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetésével gyanúsítja a kapitányt, aki ma az ügy egyetlen gyanúsítottja.

A 64 éves ukrán férfit a baleset után őrizetbe vették, de csak két hetet volt börtönben, mivel kifizette a 15 millió forintos óvadékot.

Most egy hotelben tölti a napjait, nyomkövetővel a lábán és nem hagyhatja el Budapestet.